Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Varmkorv på Grand Hôtel, Bröl på Omaka, hundar och naturvin, springande vinprovning och anrika Sturehof i nya lokaler

Varmkorv på Grand Hôtel, Bröl på Omaka, hundar och naturvin, springande vinprovning och anrika Sturehof i nya lokaler

av Livets Goda

Grand Hôtel, Svenska Brasserier, Omaka, Nationalmuseum, Chewies Bar, Stockholms Bränneri och Stadshuskällaren är några av de innovativa entreprenörer som nu fyller Stockholms gastronomiska huvudstadsår med spännande innehåll.

Varmkorv

Varmkorv på Grand

Varmkorv på Grand:
På Grand Hôtel satsar Mattias Dahlgren under maj på att servera Stockholmsmåltiden. Menyn utvecklades till lanseringen av Sveriges nya Landskapsmåltider och innehåller rätter med tydligt urbant ursprung.
– Varmkorven lanserades på Stockholmsutställningen 1897 och blev den tidens heta modernitet, det kombinerar vi med Salladsbowl som är nutida snabbmat. Efterrätten med mjölk och vilda bär från skärgården är en hyllning till mjölkseparatorn som uppfanns i Stockholm, berättar Staffan Naess, operativ chef på Mathias Dahlgrens restauranger.
– Just öppenheten för nya smaker och andra matkulturer är något som starkt präglat Stockholm gastronomiskt från 1990-talet och fram till idag, menar han.

Stadens krögare visar på mod och entreprenörskap trots pandemi, krig och kris så satsas det friskt. Svenska Brasserier är inne i en expansiv fas. Deras flaggskepp Sturehof har steg för steg flyttat ut ur sina lokaler på Stureplan och flyttar nu in i nya, större lokaler strax bredvid.
– Att förvalta en kulturellt historisk del av Stockholm är ett otroligt privilegium, men också ett ansvar. Med den nya öppningen vill jag säkerställa Sturehofs arv som den självklara mötesplatsen för kultur och glädje i Stockholm, i minst 100 år till, säger PG Nilsson, grundare av Sturehof och koncernen Svenska Brasserier.

Sturehof har alltid varit en viktig kulturell mötesplats i Stockholm och även fortsatt är det kultur och konst som ska profilera verksamheten kombinerat med populära event som Assiettdagarna där gästerna kan smaka på det bästa ur svensk mattradition.

Ombyggnationerna har pågått sedan 2017 och beräknas vara helt klara 2026. Från 17:e april 2023 är det öppet för gäster. Samtidigt satsar Svenska Brasserier stort även på Söder – nyligen med både öppning av Riche Fenix och övertagande av The Hills på Götgatan samt renovering av klassiska restaurang Gondolen vid Slussen som öppnar under hösten.

Olika kreativa och prisvärda koncept utvecklas runt om i stan som på Omaka där man relanserat sitt brunchkoncept Bröl med husets öl och DJ.
– Vi startade egentligen Brölen under pandemin då vi var tvungna att stänga tidigare. Det blev väldigt populärt – lite mer drag än en vanlig lunch med uppgraderad brunchmat och bra musik. När vi la ner var det många gäster som ville ha Brölen tillbaka, berättar Omakas bryggmästare Hedda Spendrup.

På Kungsholmens första naturvinsbar Chewie’s är det paret McCleary Olins kärlek till hundar, naturliga viner, hantverksbryggda drycker och växtbaserad mat som regerar. En kombination som gjort dem till en lokal favorit för hundägare och vinnördar

Samarbetena blir också fler och gästspelen ökar i stadig takt. Stockholms Bränneri besöker Långbro värdshus med nya drinkar, Stadshuskällaren bjuder in till gästspel med Albin Edberg + Dan Lepp och Jimmi Eriksson. I Vasastan arrangerar Grus grus, Nektar och Bar Nimes Vinmaraton 22 april och visar att sport och vin visst kan höra ihop. På Nationalmuseum lagar Fredrik Eriksson och Jessie Sommarström den 7 maj söndagsmiddag tillsammans.

Runt 50-tal innehållsaktörer är nu involverade i Stockholms gastronomiska huvudstadsår och bjuder på olika event, provningar, gästspel, specialmenyer och aktiviteter – allt från internationell streetfood till stjärnkrogar med nordisk smakprofil.

– Vårt mål är att tillsammans med Stockholms aktörer skapa ett år med både bredd och spets som kan lyfta Stockholm som gastronomisk destination. Tack vare stadens innovativa restaurang- och besöksnäring finns det nu ett rikt och välbesökt program på vår hemsida capitalofgastronomy.se, berättar Charlotta Ranert, projektledare för Stockholm – European Capital of Gastronomy.

Innehållsaktörer till Stockholm – European Capital of Gastronomy:

Kommande event: 6 juni hålls stort Nationaldagsfirande på Skansen med anledning av att Sverige firar 500 år som nation.

Skansen fylls med firande, folk, kungligheter och fest! Ett urval av Sveriges Landskapsmåltider serveras till allmänheten. Kockar och representanter som utvecklat landskapsmåltiderna finns på plats för att servera smakprover på några av de nya rätter som skapats. Detta sker i samarbete med krögaren K C Wallberg som driver Gubbhyllan.

RELATERAD LÄSNING