Livets Goda tipsar: Stilig Brunello med fin kraft + recept

Livets Goda 10 Nov, 2017
Vin Val di Suga tillhör vingruppen Bertani och är en av de främre producenter av Brunello di Montalcino. Val di Suga är beläget i det prestigefulla området Montalcino i Toscana, där man är den enda producenten med vingårdar i alla tre av Montalcinos vinområden, var och en med sin speciella jordmån. Druvorna till Val di Sugas Brunello di Montalcino hämtas dessutom från alla tre områdena och kommer från de historiska och klassiska vingårdarna - Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio, vilket är unikt i sig. Det är även det vinet som producenten själv i aktuell årgång håller som en av de bästa buteljeringarna hittills och som sedermera är vårt fokus i veckans ”Livets Goda Tipsar”.

Livets Goda om 2012 Brunello di Montalcino Val di Suga
Det imponerande Val di Suga uppvisar tidigt rostade toner med lite mognad i frukten och det händer en hel del intressanta saker här. Vindar av tobak, läder, fikon, dadlar, örtlavendel och en rödsyrlig stringens i körsbären. Vidare så blottar sig svarta vinbär, ceder/blyerts, vilket närapå ger bordeauxiska vindar i det toscanska landskapet. Avslutet är långt och mineraliskt fräscht med bra häng i frukt och krydda. Val di Suga är en god och stilig Brunello som bjuder på en balanserad och fin kraft för en ringa slant. Vi tror att Sveriges vintörstandes befolkning kommer uppskatta det här vinet!

92 poäng / Livets Goda

Brunello di Montalcino Val di Suga 2012
Nr 42302, (75 cl)
259 kr
Toscana, Italien

Låt vinet dekantera en timma och servera vid 15-16 grader, för då har ni kombination med stor njutningsfaktor här!

Övriga internationella betyg:
Wine Spectator, 93p
Robert Parker, 91p
Wine Enthusiast, 90p

 

LIVETS GODAS RECEPT

Laga magisk pasta till din Val di Suga
Ett tillsynes enkelt recept som likväl går att servera som vardagsmat likväl som till den fina middagen. Den här handgjorda pastan, som härstammar från den lilla byn Alberobello i Italien, är verkligen speciell och otroligt god och värd att leta efter. Dess form är skapad likt ett olivträdsblad. Som vanligt med alla våra recept är det råvaran som till stor del avgör resultatet. Köp bra oxfilé! Fråga i din chark om du är osäker.

Här får matens jordiga och murriga toner en härlig dusch av vinets generösa rödfruktighet som färgar av sig på bästa vis, tillsammans som syrligheten och mineraliteten skänker en fräschör och spänst till anrättningen. Sammantaget mynnar detta ut till en njutsam upplevelse där kryddor från båda håll möts och trivs. Och den lilla extra twisten får vi med den hyvlade tryffelpeccorinon och citronen som gör att vi slutligen i sinnet hittar hem till den italienska landsbygden som vi på Livets Goda kommit att älska så mycket.

FÖR FYRA PERSONER

PASTA
500 g Foglie d’ulivo

OXFILÉ
500 g oxfilé
1 vitlöksklyfta, skalad och delad på hälften

PORTABELLO
4 st portabellosvampar, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad

Några kvistar rosmarin

Smör
Olivolja
Salt
Peppar

PASTA
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och smaka av med olivolja och salt.

OXFILÈ
Skär köttet i kvadrater, ca 1,5 cm. Hetta upp en stekpanna med en klick smör, 1 msk olivolja och stek köttet på hög värme under några minuter tillsammans med vitlök och en kvist rosmarin. Vänd köttet regelbundet så att det inte bränns. Lägg köttet i en form och håll varm i ugn på 50 grader. Häll skysåsen över.

PORTABELLO
Stek portabellon med vitlöken i en klick smör ca 5 min. Smaka av med salt. Håll varm.

SERVERING
Blanda pasta, svamp och köttet i en större kastrull och smaka av en sista gång. Servera i en djup tallrik och riv tryffelpecorino över.

 

Vill du få tips på drycker som är provade, godkända och skriva av Livets Goda?
Skicka ett mail till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Tips” så kommer du därefter få inspiration till mailen, kostnadsfritt och kvalitetssäkrat av Livets Goda

 


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet