Hem Whisky & Bourbon 95 poäng till Diplomático Selección de Familia

95 poäng till Diplomático Selección de Familia

av Livets Goda

Det händer inte ofta, att Diplomático lanserar tillskott på den svenska marknaden, men det var precis det man gjorde 2019 med Selección de Familia. Rommen gjordes för att exklusivt säljas på franska marknaden, men då den svenska Importören Handpicked Wines gjort ett sådant utmärkt arbete med att lyfta fram producenten för svenskarna, så kunde de inte hålla det avlånga landet utanför denna goda buteljering, som tagits väl emot av de svenska romdrickarna.

Chefredaktör Anders Enquist om Diplomático Selección de Familia

Tanken var som det står ovan att denna rom från början enbart skulle säljas i Frankrike, ve och fasa. Planerna ändrades dock tack vare lobbying av den svenska importören Handpicked, och rommen introducerades även i Sverige. Hatten av för det, det var ju, och fortfarande är en förträfflig rom från Diplomático, som vanligt. Ge oss för bövelen, och vi fick!

Nöt, körsbär, mörk choklad och apelsin lägger en intagande doftmatta, som sedermera fylls på med sultanrussin och rye (ja!) i gom, allt med en elegant karamelliserad känsla av farinsocker och vanilj. Låter måhända som en riktig sötbomb men så är icke fallet.

Diplomaticos signum att förvalta stora, rika och generösa, mörka drag i sin rom med ett edgie och fästande grepp förnekar sig inte här heller. Det handlar om att balansera sötman så den känns som en lagdel av många andra lika viktiga spelare på planen. Att komponera orkestern där stjärnan är en i mängden men ändå tillåts vara stjärna. Komplext som sagt.

Det ligger således ett ljust skimmer i denna rom, som ger just allt det här mörkare söta en underbar, rund bitsk finess. Fylligt med diskant, intensitet med fina andningshål handlar det om, och jag skulle kunna skriva en uppsats om hur ett kryddigt bett från en 12 årig lagring i bland annat bourbonfat och amerikansk vit ek – finns även lite sherryfat med i bilden – kan framstå som essensen av elegans, men det gör jag inte, rommen får prata för sig själv beträffande detta.

Du behöver inte heller vara en cigarrbolmare för att älska denna rom, den strimma av cigarrtobak som väntar i knuten bakom avslutets hörn ger en glimt in i den världen.
Det här är, pardon my french, really good rhum stuff!

95 poäng

Diplomático Selección de Familia
Nr 81345 (700 ml) 43%, 625 kr
Venezuela

Servering: sval i ett brett bourbonglas bryter måhända mot traditionella glasseder, men det sitter som smäck ihop här. Isbit också? Nä, där går gränsen…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING