Hem Whisky & Bourbon Lagavulin 8 YO – briljant ungdomlighet

Lagavulin 8 YO – briljant ungdomlighet

av Anders Enquist

Lagavulin grundades 1816 av John Jonston och är ett av Skottlands äldsta destillerier. Lagavulin var det första lagliga destilleriet i närheten av Dunyvaig Castle, där det i början av 1700-talet fanns minst 10 illegala destillerier. Efter ett par olika ägare köptes företaget av James Logan Mackie som driver destilleriet vidare fram till 1889 då hans brorson Peter tar över via Mackie & Co. 1924 ändrar företaget namn till White Horse Distillers som 1927 blir en del av Distillers Company Ltd, som i sin tur var en del av det som senare blev Diageo. Namnet Lagavulin härstammar från gaeliskans ”Lag a’ Mhuilinn”, som betyder ungefär ”sänkan/dalen vid kvarnen”.

All maltwhisky destilleras minst två gånger i enkel kopparpanna. Mäsken destilleras första gången i en större panna till en sprit med en alkoholstyrka på knappt 30 procent. Därefter destilleras den ännu en gång i en mindre panna, till omkring 70 volymprocent. Denna råsprit hälls sedan över på fat och lagras, i detta fall minst i 8 år.

Chefredaktör Anders Enquist om Lagavulin 8 YO 48%

Det är skönt att konstatera att det här med ung whisky numera ses som rumsrent. Att det inte längre enbart ses som en snabbare väg till att dra in pengar på varan. Sedan finns det naturligtvis bra ung whisky liksom mindre appellerande whiskyakter. När Lagavulin ger sig in i det vi kallar det unga whiskyepitetet, sitter allt med klockren träffsäkerhet. Inte såg vi för 15 år sedan att just Lagavulin skulle ge oss denna kaliber av ung whisky. Men när fan blir gammal blir han religiös.

Nu är i och för sig inte detta en nyhet på så vis, i samband med Lagavulins 200-årsjububileum 2016 släppte destilleriet whiskyn, som nu då blir en fast tillgång i portföljen och för den svenska marknaden också. Vi tackar och tar emot och betalar tacksamt, Lagavulin visar nämligen här upp sitt gedigna hantverk och urstarka sinne för den himmelska Islay-världen.

Ungdomlig kraft med driven finess och kryddig elegans. Faten uppträder lugnt och sansat, tar hand om spriten med ödmjuk men kryddfast hand och strukturellt ger den spriten en fyllig sida med bra viskositet. Fördelen är också att vi får en pigg fruktighet med citrus och violpräglade körsbär, päron och maritim blommighet i en fin melodi, där sötman spelar med attraherande vanilj, fudge, toffée och lakritstoner. Mognaden visar på mer än åtta år, inte minst i avslutet med sina tobak och cederbris som placerar oss i en välfylld humidor där cigarren ligger och väntar på oss. Det är en attraktivt rökig, småvinös och välsvarvad 8 YO vi har att göra med. Det är mycket övertygande och briljerande i sitt unga temperament.

94 poäng

Lagavulin 8 Years 48%
Nr 11536 (700 ml) 599 kr
Islay, Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

Sugen på mer? Läs gärna;

Lagavulin & Oliva sätter punkt för sommaren 2022 >>

RELATERAD LÄSNING