Hem Mat & Restaurang Cozze ripiene – fyllda musslor i perfekt möte med Kiviks cidernyhet, Solnäs Gård

Cozze ripiene – fyllda musslor i perfekt möte med Kiviks cidernyhet, Solnäs Gård

av Livets Goda

Det är vansinnigt lätt att falla för den här syditalienska klassikern som på ett härligt vis är själva sinnebilden vi har av landets husmanskök när det är som bäst. Enkelt att laga, inget tillkonstlat, bara bra råvaror och kärlek. Den perfekta mingelförrätten som du serverar tillsammans med ett glas bubbel. I vårt fall ett lysande svenskt sådant för det är ju hemester som gäller i år – Kiviks Solnäs Gård Cider från skånska Fjelie utanför Lund.  

Recept

Serverar 8-10 personer

Ingredienser
1 kilo färska blåmusslor
2-3 dl torrt vitt vin
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 ägg
olivolja
1 burk konserverade tomater, bättre sort
1 knippa bladpersilja
Innanmätet av två skivor formfranska
1 torkad chili
50 gram riven parmesan
salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med att fixa blåmusslorna som borstas och sköljs. Ta bort eventuellt skägg. Släng de redan öppna musslorna som inte stänger sig när du knackar på dem. Hacka halva den gula löken och två vitlöksklyftor. Fräs i olivolja, häll vinet över och ner med musslorna som får koka under lock i fem minuter. Ta upp musslorna och ta bort ena halvan av skalet.  Spara spadet från koket.

Hacka resten av den gula löken samt en vitlöksklyfta. Fräs upp försiktigt i olivolja, smula den torkade chilin och häll över tomatburken. Toppa med dryga decilitern spad från musslorna. Salta efter behag och låt puttra samman under lock, ca 30 minuter eller tills du fått en trögare konsistens på tomatsåsen. Sprid ut såsen i en låg form. Lossna försiktigt på respektive mussla men låt den ligga kvar i skalet som du placerar ovanpå såsen. Tänk på att musslan inte får sjunka genom såsen.

Sätt ugnen på 200 C. Hacka bladpersiljan, smula brödet, finhacka sista vitlöksklyftan och knäck ner ägget. Salta, peppra och addera lite av den rivna osten. Arbeta samman till en lagom trög massa som du sedan med en tesked tar och klickar över respektive mussla. Avsluta med mer parmesan över hela anrättningen. Ställ in i ugnen och gratinera i drygt 10 minuter.

Ät musslorna som du även använder som sked för att fånga upp den kryddiga tomatsåsen.

2019 Solnäs Gård Cider, Kiviks Musteri

artikel 81834, 750 ml, 4,5%, 69 kr, 92 LGP
En nyhet från Kiviks och en spännande sådan. Här används sorterna Gloster, Rubinstar och Mutzu från en av landets största och främsta äppelodlingar. Här mognar äpplena tidigare tack vare varmare sommar och höst än på Österlen. Cidern har jäst i trycktank och när alkoholhalten nått 4,5 procent har den avstannats och kvar har man en klingande ren cider med blott en hint av sötma. Den aromatiska doften får oss att associera till bakade äpplen med diskret kryddighet, inte alls olik nypressad must där frukten också är i centrum. Den fruktbetonade smaken uppvisar fenomenal balans, smeksamma bubblor och en renhet som håller högsta klass. Det är kort och gott en cider som sällar sig till de bästa i vårt land.

Cidern & musslorna
Förlåt Italien, ni har säkert något vitt vin som skulle matcha musslorna strålande men jobbet gick till Solnäs Gård och vilken kombination det blev. Det är onekligen musslor med mycket smak, inte minst när man fiskar upp lite av den kryddiga tomatsåsen i skalet, och det är precis det som cidern hanterar så bra. Den lilla sötman i den rena frukten blir till en kontrast mot hettan och på precis samma sätt tar Solnäs hand om sältan. Det är så fräscht, så inbjudande och de två är som gjorda för varandra!

Solnäs Cider finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING