Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Knystaforsen tar svenska skogen och elden till Tivoli i Köpenhamn

Knystaforsen tar svenska skogen och elden till Tivoli i Köpenhamn

av Livets Goda

Det blir Michelin-klass på maten som tillagas över öppen eld, när Nicolai Tram och hans team från restaurang Knystaforsen flyttar från de Halländska skogarna och tar med sig delar av skogen in i ”Det Japanska Tornet” på Tivoli. Där skapas en unik känsla i restaurangen med hjälp av grenar och eldstäder och gästerna kan uppleva spektakulär matlagning lagad av svenska råvaror tillagade över öppen eld.

Knystaforsen gästar Tivoli mellan den 18 november och 31 december

Vem säger att lägereldar bara hör hemma i skogen eller ute på landet? I juletid kan det upplevas på Michelin-nivå i hjärtat av Köpenhamn på Tivoli, där det garanterat kommer att bli en av säsongens mest unika matupplevelser i Köpenhamn.

Här gör restaurang Knystaforsen en pop-up i ”Det japanska tornet” och tar med sig sin unika naturinspirerad gastronomi. Och det är inte bara deras unika matlagningskunskaper som de tar med sig. Nicolai Tram och teamet från restaurangen tar även med sig delar av de svenska skogarna för att dekorera ”Det Japanska Tornet” på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Den 1-stjärniga Michelin-restaurangen, som också tilldelats den gröna Michelin-stjärnan, huserar annars i ett nedlagt sågverk mitt i skogen i Rydöbruk norr om Halmstad.  Där lagar köksmästaren Nicolai Tram lokalt producerade och plockade råvaror från de svenska skogarna och sjöarna med ofattbar förfining och noggrannhet – och nästan alltid över öppen eld.

Gastronomisk tour de force
Tivolis gäster kan se fram emot en måltid som inte liknar något annat de har provat tidigare. De kan till exempel uppleva öring “flambadou”, där öringen tillreds blixtsnabbt genom att droppa brännande hett fett över, vilket ger fisken saftighet och smak. Det lagas även rostad purjolök med gäddrom, rådjur med skogsbär och en äkta klassiker från Knystaforsen; gös rökt med enbär. Sammantaget blir det en gastronomisk tour de force, med den öppna elden och lokala råvaror som den röda tråden. Nicolai Tram har bland annat tidigare erfarenhet från en systerrestaurang till elBulli, La Terraza i Spanien, och på Dragsholms slott i Danmark, och han har jobbat under mästerkocken Francis Cardenau.

En saga
Vägen till gastronomisk framgång har annars inte varit spikrak för Nicolai Tram. Han hade faktiskt gått helt i pension från kockyrket och den köpenhamnska gastroscenen och jobbade som konsult. 2020 var planen att han tillsammans med sin fru Eva Tram och deras två barn skulle flytta till USA där Nicolai skulle vara kreativ chef för en matfestival. Den planen omintetgjordes av coronapandemin och familjen bestämde sig istället för att köpa ett nedlagt sågverk i Sverige. Här byggde de sakta men säkert en restaurang som egentligen var tänkt att som en informell samlingspunkt för lokalbefolkningen. Det blev dock snabbt för mycket att behöva mata 40 personer varje kväll från det egna hemmet, så Nicolai och Eva började finslipa maten och minska antalet gäster. Till en början bara några dagar i veckan. Trots att det hade gått 10 år sedan Nicolai arbetade som kock fann han snabbt rytmen och möjligheten att laga mat över öppen eld väckte hans passion för kockyrket på nytt. Ryktet om den unika restaurangen i skogen spred sig snabbt och bara ett och ett halvt år senare hade paret en Michelin-stjärna och en lång väntelista för ett bord i sin restaurang.

Hur är det då att flytta från de svenska skogarna till Tivoli?
– För min fru Eva och mig är det som om cirkeln sluts när vi nu återvänder till Köpenhamn, även om det är för en kort period. Vi lämnade staden med våra barn för sex år sedan och letade efter ett annat sätt att leva våra liv. I de svenska skogarna hittade vi som familj en koppling till naturen som vi hade saknat. För mig personligen har elden varit det som gett mig lusten att återvända till köket efter flera år borta från restaurangbranschen. Att nu kunna ta hela vårt team till Tivoli är en enorm gåva som vi verkligen uppskattar. Vi ser verkligen fram emot att visa köpenhamnsborna vad de svenska skogarna och elden har att erbjuda, både gastronomiskt och andligt, säger Nicolai Tram.

 

RELATERAD LÄSNING