Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Matsäck på sommarutflykten

Matsäck på sommarutflykten

av Livets Goda

Matsäck på sommarutflykten: Den svenska sommaren spås bli rekordvarm och en ny undersökning visar att svenskarna tänker ta vara på det: Fler än åtta av tio svenskar planerar för utflykter i den svenska naturen. Drygt varannan upplever dock svårigheter kring att ta med mat ut i naturen, såsom att det blir mycket skräp och att det är svårt att hitta inspiration. Men det finns enkla knep att ta till när matsäcken ska packas.

Matsäck på sommarutflykten

Matsäck på sommarutflykten

Efter en lång och kall vinter är sommarsemestern efterlängtad. En rekordvarm sommar väntar, med många tillfällen att njuta av den svenska naturen. Inflation och varmt väder verkar ha en inverkan på semesterplanerna. En ny undersökning från YouGov, genomförd på uppdrag av HelloFresh, visar att tre av fyra (75%) kommer spendera den största delen av sin semester hemma i Sverige och utflykter i naturen verkar vara ett måste. 84 procent uppger att de planerar för utflykter i naturen denna sommar.

För mycket packning och för lite inspiration
Längre utflykter kräver många gånger matsäck, både för att ha en mysig stund tillsammans men också för att fylla på med energi. Men mer än varannan svensk (60%) upplever svårigheter kring att ta med mat till naturen. Den största utmaningen enligt svenskarna är att packningen blir tung (20%) följt av att det är svårt att hitta inspiration till maträtter att ta med sig (19%). Det verkar som att matsäcken ofta innehåller det gamla vanliga. En annan svårighet är att det blir mycket skräp och sopor (16%) efteråt.

– Man bör se det som att utflykten redan börjar vid packningen. Att tillsammans förbereda maten hemma är ett bra och roligt sätt att säkerställa att man får med sig näringsriktig mat i lagom mängd. Att man tänkt till kring skräpet och att man får mer tid att faktiskt njuta av naturen när man väl är där, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Att svenskarna har svårt att hitta inspiration syns i listan av maträtterna som oftast följer med. Mest populärt är utflykts-klassikerna pastasallad (27 procent) och korv med bröd (25 procent).

– Vi ser ett stort intresse i mat och nyfikenhet i att testa ny mat generellt hos svenskarna. Men när det kommer till utflykter verkar det vara många som begränsar den kulinariska upplevelsen, helt i onödan. Det finns massor av annan mat som passar på utflykten, såsom favoriten tacos, men även burritos och empanadas är mat som kan avnjutas antingen varm eller kall och enkelt förtäras med händerna – så slipper du packa bestick, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Matsäck på sommarutflykten – Nannas packlista till sommarens utflykter

  1. Ta med en påse till skräp

Att ta med en påse ut i naturen under sin utflykt är väldigt viktigt, men också vanligt att glömma. Glömmer du soppåsen blir det besvärligt efter måltiden när du inte har något att slänga allt ditt skräp i.

  1. Portionsförpacka

Portionsförpacka alltid dina måltider inför din utflykt! Ska du laga tacos ute i skogen, ta inte med dig hela glasburken med tacosås, en hel gurka och hela köttfärs- eller vegoförpackningen. Beräkna innan vad du behöver ta med dig och placera i egna förpackningar. Det är också smart att förbereda din mat hemma och packa per portion.

  1. Hacka och förbered hemma

Ska du laga mat utomhus är det smart att hacka upp dina ingredienser innan för att smidigt kunna laga mat i naturen. På detta sätt håller du även koll på hur mycket du behöver ta med av allt.

  1. Låt maten agera frysblock

Ska du ta med dig flera måltider till en längre utflykt? Frys maten du ska äta sist, så kan denna mat hålla resten av måltiderna kalla. Genom att göra detta undviker du att ta med frysblock som ger extra vikt.

Recept till sommarens utflykter

HelloFresh vill uppmuntra svenskarna att njuta av god mat i naturen i sommar. Från vecka 28 till vecka 30 erbjuder HelloFresh recept till sommarens utflykter på veckomenyn. Upptäck nya goda maträtter som fungerar lika bra att förbereda hemma och ta med som att tillaga ute i naturen.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-17 maj 2023 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige

RELATERAD LÄSNING