Magiska chokladtryfflar med apelsin i kombination till Samalens 1978
(Art.nr 384, 499 kr, 500 ml, 94 LGP)
Även denna årgång från producenten är direkt inbjudande med sina toner av bränd nötkola med lakritssälta, brulépudding, mogen äppelfrukt och karamelliserade körsbär. Texturen är silkig med sköna kanter, samtidigt knastertorr i en rund och fyllig komposition och armagnacen tar för sig på ett angenämt vis med djup i strukturen, tryck i gasen och med många hästar under huven. Bra längd och fin fruktighet.
Vad kan vara bättre än att avsluta en måltid med en avec av god kvalité och ett par hemmagjorda tryfflar. Apelsintryffeln förhöjer, lyfter och gifter sig direkt med armagnacen och det kan inte upplevas som annat än en ”match made in heaven”, där även apelsintoner lockas fram ur drycken.
RECEPTET
Ingredienser:
1,8 dl vispgrädde
0,6 dl rödmjölk
Skalet från en apelsin, fint rivet
250 g mörk choklad, 70%
65 g smör, tärnad
65 g rinnande honung
Garnering:
1 msk muscovadosocker
Frysta hallon
GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryta eller hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bytta med det tärnade smöret och honungen. Därefter värmer du grädden och mjölken i en kastrull. Håll varm, inte kokande, ca 2 minuter. Lägg ner det fint rivna apelsinskalet och låt dra i värmen max ca en minut så att inte skalen börja ge beska. Häll över choklad men genom en sil så att apelsinskalen inte följer med ner i chokladen. Rör försiktigt alltsammans så att chokladen smälter in i grädden. Fortsätt så tills det blivit en riktigt fin smet.
Häll sedan smeten i en form, täck med folien och låt svalna i kylskåpet minst en timme eller tills den börjar stelna.
SERVERING
Vid servering formar du små bollar av smeten. Toppa med muscovadosocker och några hallonbitar. Voila!