Magiska chokladtryfflar med apelsin och armagnac från 1978

Livets Goda 19 Jan, 2018
Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda återigen stått vid spisen och kokat ihop matchningar för er läsare att ta till er av, och inte minst njuta av. Magiska chokladtryfflar med apelsin som vi matchat till en armagnac från 1978 - Samalens. Enjoy!

Magiska chokladtryfflar med apelsin i kombination till Samalens 1978
(Art.nr 384, 499 kr, 500 ml, 94 LGP)

Även denna årgång från producenten är direkt inbjudande med sina toner av bränd nötkola med lakritssälta, brulépudding, mogen äppelfrukt och karamelliserade körsbär. Texturen är silkig med sköna kanter, samtidigt knastertorr i en rund och fyllig komposition och armagnacen tar för sig på ett angenämt vis med djup i strukturen, tryck i gasen och med många hästar under huven. Bra längd och fin fruktighet.

Vad kan vara bättre än att avsluta en måltid med en avec av god kvalité och ett par hemmagjorda tryfflar. Apelsintryffeln förhöjer, lyfter och gifter sig direkt med armagnacen och det kan inte upplevas som annat än en ”match made in heaven”, där även apelsintoner lockas fram ur drycken.

Summerat utan att bli för långrandiga så har vi på fatet en kombination som känns mycket väl lagradei magen, och som lämnar oss med en härlig gomkänsla och på ett gott humör.
 
 

RECEPTET

Ingredienser:
1,8 dl vispgrädde
0,6 dl rödmjölk
Skalet från en apelsin, fint rivet
250 g mörk choklad, 70%
65 g smör, tärnad
65 g rinnande honung

Garnering:
1 msk muscovadosocker
Frysta hallon

GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryta eller hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bytta med det tärnade smöret och honungen. Därefter värmer du grädden och mjölken i en kastrull. Håll varm, inte kokande, ca 2 minuter. Lägg ner det fint rivna apelsinskalet och låt dra i värmen max ca en minut så att inte skalen börja ge beska. Häll över choklad men genom en sil så att apelsinskalen inte följer med ner i chokladen. Rör försiktigt alltsammans så att chokladen smälter in i grädden. Fortsätt så tills det blivit en riktigt fin smet.

Häll sedan smeten i en form, täck med folien och låt svalna i kylskåpet minst en timme eller tills den börjar stelna.

SERVERING
Vid servering formar du små bollar av smeten. Toppa med muscovadosocker och några hallonbitar. Voila!

 

 

Bli medlem i Livets Godas Vinklubb! Ta del av exklusiva erbjudanden och bli först med att få information om Livets Godas vinprovningar
Livets Godas Vinklubb är ett kostnadsfritt medlemskap. Som medlem blir du först med att få inbjudningar till våra exklusiva läsarprovningar samt att du får information om Livets Godas exklusiva erbjudanden av olika slag.
Att bli medlem i Livets Godas Vinklubb kostar ingenting och det enda du behöver göra är att skicka in ett email till info@livetsgoda.se med rubriceringen "Vinklubb"

Sommarbål på Rémy Martin VSOP

Whisky och Bourbon I artikeln här så finner ni inspiration till en bål…
27 May, 2018

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018
Artikelarkivet