Magiska chokladtryfflar med apelsin och armagnac från 1978

Livets Goda 19 Jan, 2018
Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda återigen stått vid spisen och kokat ihop matchningar för er läsare att ta till er av, och inte minst njuta av. Magiska chokladtryfflar med apelsin som vi matchat till en armagnac från 1978 - Samalens. Enjoy!

Magiska chokladtryfflar med apelsin i kombination till Samalens 1978
(Art.nr 384, 499 kr, 500 ml, 94 LGP)

Även denna årgång från producenten är direkt inbjudande med sina toner av bränd nötkola med lakritssälta, brulépudding, mogen äppelfrukt och karamelliserade körsbär. Texturen är silkig med sköna kanter, samtidigt knastertorr i en rund och fyllig komposition och armagnacen tar för sig på ett angenämt vis med djup i strukturen, tryck i gasen och med många hästar under huven. Bra längd och fin fruktighet.

Vad kan vara bättre än att avsluta en måltid med en avec av god kvalité och ett par hemmagjorda tryfflar. Apelsintryffeln förhöjer, lyfter och gifter sig direkt med armagnacen och det kan inte upplevas som annat än en ”match made in heaven”, där även apelsintoner lockas fram ur drycken.

Summerat utan att bli för långrandiga så har vi på fatet en kombination som känns mycket väl lagradei magen, och som lämnar oss med en härlig gomkänsla och på ett gott humör.
 
 

RECEPTET

Ingredienser:
1,8 dl vispgrädde
0,6 dl rödmjölk
Skalet från en apelsin, fint rivet
250 g mörk choklad, 70%
65 g smör, tärnad
65 g rinnande honung

Garnering:
1 msk muscovadosocker
Frysta hallon

GÖR SÅ HÄR
Börja med att bryta eller hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bytta med det tärnade smöret och honungen. Därefter värmer du grädden och mjölken i en kastrull. Håll varm, inte kokande, ca 2 minuter. Lägg ner det fint rivna apelsinskalet och låt dra i värmen max ca en minut så att inte skalen börja ge beska. Häll över choklad men genom en sil så att apelsinskalen inte följer med ner i chokladen. Rör försiktigt alltsammans så att chokladen smälter in i grädden. Fortsätt så tills det blivit en riktigt fin smet.

Häll sedan smeten i en form, täck med folien och låt svalna i kylskåpet minst en timme eller tills den börjar stelna.

SERVERING
Vid servering formar du små bollar av smeten. Toppa med muscovadosocker och några hallonbitar. Voila!

 

 

Bli medlem i Livets Godas Vinklubb! Ta del av exklusiva erbjudanden och bli först med att få information om Livets Godas vinprovningar
Livets Godas Vinklubb är ett kostnadsfritt medlemskap. Som medlem blir du först med att få inbjudningar till våra exklusiva läsarprovningar samt att du får information om Livets Godas exklusiva erbjudanden av olika slag.
Att bli medlem i Livets Godas Vinklubb kostar ingenting och det enda du behöver göra är att skicka in ett email till info@livetsgoda.se med rubriceringen "Vinklubb"

Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet