Hem Vinvärlden Louis Roederer Rosé 2013 – Superb årgång, igen!

Louis Roederer Rosé 2013 – Superb årgång, igen!

av Livets Goda

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen och ett av senare tiders mest framgångsrika champagneföretag. Grundandet skedde redan 1776 men sitt nuvarande namn fick man 1827 då Louis Roederer trädde in i företaget. Husets prestigecuvée Cristal är välkänd för sin kvalité och är till stor del grunden till den enorma framgången då tsaren Alexander II förälskade sig i vinet.

Men husets stora styrka är kvalitén på de resterande champagnerna man gör, som Louis Roederer Brut Premier som vi tipsade om för några veckor sedan, eller som denna veckas fokus – Louis Roederers vintage rosé i årgång 2013!

 Elegant emotionell och ömsint distinkt…. Louis Roederer Rosé 2013

Chefredaktör Anders Enquist om

Louis Roederer Rosé 2013

En ny vintage Rosé från champagnehuset Roederer känns alltid som lilla nyårsafton. Champagnen har ju etablerat sig som en av de starkaste inom segmentet med sin förföriska skärpa som den visar upp i princip varje ny årgång den uppträder i. Det kan verka svalt på ytan men oj vad det bubblar inombords. Ja, jag är svag för denna stil på rosé vars motto är sval i fruktigheten men samtidigt ytterst ombonad i sin ”soul”. Mer melodisk krispig funk än rundare melankolisk disco. Jag är förvisso mottaglig för båda delarna men ni fattar. En rosé mår bra av lite edge och krispighet, och det är precis vad LR Rosé 13´ gör, mår bra alltså.

“Fästet i gom är förfinat med vibrerande intensitet…”

2013 var sett som helhet ett svalt år i champagne (se nedan) och det präglas mycket väl i denna champagne som är syrligt juicy, stringent och superbt elegant i sin rena och distinkta kompasskurs. Klar och fräsch trädgårdsbladshintad rödbärighet med lätta bröd och nöttoner liksom en mineralisk string ger en komplex, vinös attityd. Fästet i gom är förfinat med vibrerande intensitet, bra syra och samtidigt med fin viskositet i strukturen som fyller upp känslan. I slutsteget finns bra silkig, uttänjande edge med nyanserad rödfruktig krydda och det mynnar ut i en för champagne klassisk roséfägring. Det känns som de förutsättningar som 2013 gav är som skräddarsytt för just denna rosé.

“Ja, det är en superb årgång, igen…”

Ja, det är en superb årgång, igen, detta eminenta champagnehus levererar. En av mina franska favoritskådespelerskor genom tiderna heter Catherine Deneuve. Vacker, eminent, klass, elegant emotionell, ömsint distinkt och en smått förtrollande blomstring i sitt åldrande. Säger mycket om vad Louis Roederer Rosé 2013 handlar om!

95 LGP

2013 Louis Roederer Rosé

Nr 77226 (750 ml) 12 %, 599 kr
Champagne, Frankrike

Hitta champagnen på ditt närmsta Systembolag, eller beställ den HÄR >>

Lite nörderi:
Vinet fick ligga på sin jästfällning under fyra år och därefter sex månader ytterligare efter degorgering. 22 procent genomgår malolaktisk jäsning och 33 procent av vinifieringen skedde i fat.

Druvblenden lyder 67 procent pinot noir från Cumières och resterande del chardonnay från Chouilly varav en femtedel lagras på ekfat. 2013 hade en lång vinter, sval sen vår och blomningen påbörjades inte förrän i juli vilket är extrem ovanligt för Champagne. Men sedan kom sommaren med mycket sol, höga temperaturer och lite regn som var perfekt för mognadsprocessen i druvorna. Under skörden i oktober var det kallt och resulterade med fräschör i frukten.

Vill du läsa vad chefredaktör Enquist tyckte om Louis Roederer Brut Vintage?

Se artikeln HÄR >>

RELATERAD LÄSNING