Hem Vinvärlden ÀN/2 – starkt kort från Ànima Negra, Mallorca

ÀN/2 – starkt kort från Ànima Negra, Mallorca

av Livets Goda

Från Mallorca kommer Ànima Negra, som Livets Goda-redaktionen följt under många år, inte minst vinet ÀN/2, och trots att kvaliteten ständigt varit ett ledord för producenten så kan vi ändå inte låta bli att påpeka vilket lyft vinerna sett de senaste åren med en större transparens och skickligare fathantering. Att det dessutom är regionala druvsorter med callet i spetsen i frontvinet gör det hela bara än roligare. Vi provar den aktuella årgången 2021 av Mallorcaklassikern ÀN/2.

ÀN/2 består av de lokala druvorna Callet (65%), Manto Negro (10%) och Fogeneu (10%) samt en mindre resterande del av Syrah. Vinet får ligga på i huvudsak franska ekfat i 12 månader. Vinet har lagrats ett år på en kombination av 80 procent franska och 20 procent amerikanska ekfat, varav en tredjedel vara nya.

ÀN/2

ÀN/2

Livets Goda om ÀN/2 2021

Aktuell årgång av ett kärt Mallorcavin på druvorna callet, mantonegro och fogoneu där den förstnämnda är en mallorkinsk angelägenhet. 2021:an är ännu ungdomligt och charmant busig med druvaromatiska, en mix av mörka hallon, plommon och svarta vinbär inlindade i kryddiga fat och blodröd citrus. Smeksam gomkänsla, fruktgeneröst men också stramt och transparent i citruskryddig stil. Svårt att inte falla för och vi konstaterar återigen hur bra detta vineri är och hur bortglömt Mallorca är som vinregion trots att det är svenskarnas favoritö.

91 p

ÀN/2 finns i 114 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 70120 och kostar 269 kronor.

Till vinet på Systembolaget HÄR>>>

RELATERAD LÄSNING