“Tittarna fick dessutom vetskapen om att vintillverkarna får använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin, utan att konsumenten behöver informeras om detta. Det är ett undantag från märkningsreglerna för andra livsmedel och inte ett system som de stora vinproducerande länderna i EU vill ändra på, vilket visats tydligt i EU-parlamentet de senaste 15 åren där förslagen till lagändring röstats ner. Kalla fakta testade de tio mest sålda boxvinerna och fann skadliga ämnen i flera fall. I ett vin var halten av bekämpningsmedel 55 gånger högre än den tillåtna mängden om det hade rört sig om dricksvatten. – Då hade det fått beteckningen otjänligt, säger forskningsledare Jenny Kreuger på SLU till Kalla fakta. – Vi vet inte vad det är som vi dricker med alla dessa tillsatser, så det är väldigt illavarslande, säger Morgan Andersson, överläkare vid Lunds Universitet. – Billiga viner produceras ofta av druvor av lägre kvalitet. De kommer ofta från rankor som gödslats, vattnats hårt och besprutats med bekämpningsmedel. Ofta har de vuxit i täta klasar, vilket kräver mer besprutning. Utöver behandling med ekchips tillförs ofta vin framställt på druvor av sämre kvalitet, socker och arabiskt gummi för att smaka bättre, berättar Ole Nielsen VD på WineFinder. – I princip alla viner innehåller tillsatser som är OK, men antalet ökar ju sämre och billigare viner du dricker, fortsätter Ole att berätta. Mer information finns på www.tv4.se“
Bekämpningsmedel i storsäljande vin
725