Hem Vinvärlden Divines februarinyheter på Systembolaget

Divines februarinyheter på Systembolaget

av Christoffer Enquist

Importören Divine presenterar här sina tre februarilanseringar på Systembolaget.

Nr 92321 – TERRES DOREES FLEURI 2018 / 229 KR

Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun, som är ägare och vinmakare på sin ca 19 hektar stora familjeegendom. Han håller till i byn Charney, som ligger i södra Beaujolais, strax norr om Lyon. I Charney består jordarna huvudsakligen av kalksten och området är känt som ”de gyllene stenarnas region”. Jean Paul äger även vingårdar i Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent och Fleurie, där jordarna mestadels består av granit. Han brukar jordarna ekologiskt sedan ca 10 år tillbaka.

När det gäller själva vinmakandet så är han purist, dvs han gör så lite som möjligt för att påverka själv. Hans viner är vildjästa. Han tycker inte om den nya stilen på beaujolais som smakar lite godis och är väldigt mörka som resultat av kolsyrejäsning och odlad specialjäst för området. Han tycker inte heller om att chaptalisera och han filtrerar så lite som möjligt. Druvorna plockas för hand och avstjälkas. Därefter pigeages och maceration i mellan 4-6 veckor, beroende på vilken plats druvorna kommer från. Ingen kolsyrejäsning.

M.a.o. traditionellt Burgundiskt vinmakande. Sedan får vinet lagras antingen i cementfat eller på ek, beroende på appellation och årgång. Jean Paul använder minimalt med svavel. Detta kan han göra då han använder sig av den naturliga koldioxiden för att skydda vinet från oxidation.

Fleurie är en av de 10 cru klassifierade cru byarna i Beaujolais. Jean-Pauls vingård ligger på 250 meters höjd och jordmånen är granit och lera. Snittåldern på stockarna är 45 år. Fleurie ligger bara på cement.

Nr 92933 – TERRES DOREES SAINT AMOUR 2018 / 229 KR

Saint Amour är en av Beaujolais 10 cruer. Druvan Gamay är en korsning mellan Pinot Noir och den gamla vita druvan Gouais. Enligt en äldre historia anses området fått sitt namn efter den Romerska soldaten St. Amateur som konverterade till kristendomen för att undkomma ett dödsstraff och startade en församling i området. Jordmånen är sandig granit.

Nr 92623 – TERRAZZE DELL’ETNA CARUSO 2016 / 159 KR

Terrazze dell’Etna grundades 2008. Som konsulterande vinmakare anlitades den kände Riccardo Cotarella även kallad ”Il Mago” (trollkarlen). Vingårdarna ligger på 650–900 meter över havet, vackert terrasserade som en amfiteater runt huvudbyggnaden. Vingårdarna ligger i ett enormt område på nordvästra sidan av vulkanen Etna och deklarerades ”naturpark” 1987 samt ingår sedan 2013 i UNESCO’s världsarvslista. Hela området är oerhört bördigt med olika klimatzoner.

På sommaren är det ofta 35 grader på dagen och 18 grader på natten. Vintertid finns det oftast snö på de överst belägna vingårdarna. Här växer apelsiner, mandariner, citroner och oliver längst ner på berget. Högre upp följer hassel, pistage, mandel, kastanj och ek, för att sedan övergå till björk och tall. Man hittar vingårdar hela vägen och de bästa ligger alltid högt upp.

Vinstockarna är 10–110 år gamla och växer i mineralrika jordar mellan stelnade lavafloder från utbrottet 1981, då delar av Randazzo förstördes. Dessa mineraler ger den typiska karaktären till vinerna och rankorna hämtar verkligen sin kraft från jordklotets inre. Det röda vinet ”Caruso” betyder ”pojke” enligt siciliansk dialekt. Vinet är en blandning av de inhemska druvorna Nerellos Mascalese ( 80% ) och Capuccio ( 20% ). Vinet ligger sex månader i tre år gamla franska ekfat 300 på liter innan buteljering.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING