Hem Whisky & Bourbon Flora & Fauna – Livets Goda provar

Flora & Fauna – Livets Goda provar

av Anders Enquist

Flora & Fauna: 1991 lanserade United Distillers (numera Diageo) en kollektion med 22 single malt whisky från deras destillerier. Eftersom många av dess destillerier användes för att producera blends, var detta en möjlighet för United Distillers att visa upp sin  destilleriportfölj och erbjuda en sällsynt chans för whiskykonnässörer att prova den ursprungliga singelmaltspriten, vilket också gjort serien Flora & Fauna högt aktad bland samlare.

Serien hade inget officiellt namn när den 1991 släpptes för första gången, utan det myntades först senare av den bortgångne whiskyskribenten Michael Jackson. Den ursprungliga utgåvan finns i den andra upplagan av Michael Jacksons Malt Whisky Companion där F&F whiskies gemensamt kallas för ”fatprov”, med Flora & Fauna som endast används i beskrivningen av Rosebank. Först vid den tredje upplagan, utgiven 1994, kallar han samlingen för Flora & Fauna, vilket sedermera fastnade.

Den 3:e mars lanserades 11 Flora & Fauna whisky på Systembolaget, av vilka 8 stycken finns kvar i skrivande stund. Vi har provat dessa, plus de slutsålda, och konstaterar att det är en smakfull ”range” där samtliga whiskies har en gemensam nämnare förutom siffran 43: en viskös hållning. Samtliga är lagrade på American refilled hoggies. Blair Athol, Benrinnes och Dailuaine är slut-lagrade på PX/Oloroso seasoned butts.

Flora & Fauna

Flora & Fauna – Whiskyn

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Sortimentet av Flor & Fauna på Systembolaget finner ni HÄR >>

RELATERAD LÄSNING