Hem Mat & Restaurang Måndagsinspiration: Laxsushi med srirachamajonnäs & rostad lök

Måndagsinspiration: Laxsushi med srirachamajonnäs & rostad lök

av Livets Goda

Sushi är faktiskt väldigt enkelt att göra. Ok, kanske det tar lite tid i delmomenten men svårt, nej det är det inte. Fast har du inte tiden så behöver du inte följa vårt recept utan svänger helt enkelt bara in om ditt lokala sushihak och ber dem förse dig med laxbitarna. Till dig som vill ge dig i kast med egenhändigt rullade bitar; här är receptet.

Till 4 personer
Du behöver

200 gram salmalax
250 gram sushiris
risvinäger
socker
srirachamajonnäs
rostad lök
wasabi

Så här gör du
Riset är det som tar tid och du börjar med att blötlägga riset i kallt vatten en halvtimme. Rör runt och sedan silar du bort vätskan innan du fyller på ny. Häll på så att det precis täcker riset. Koka upp det och när vätskan är borta, låt det svalna. Rör samman 3-4 matskedar risvinäger med en rågad tesked socker så att det senare löses upp. När riset svalnat så häll mixen över och rör samman.

Laxen skivar du i tunna bitar, trycker till lite så de blir aningen större och lägger åt sidan. När du sedan ska forma riset så ha rinnande vatten bredvid dig och se till att ha fuktiga händer. Gör små bitar av ris i handflatan och forma en bit lax över respektive. Lägg upp på ett fat. När du är färdig så på med en klick av den kryddstarka majonnäsen på toppen och dekorera med rostad lök och eventuellt även lite sesamfrön.

Häll upp en japansk soja, en klick wasabi och du har en perfekt förrätt att servera där en iskall Kirin Ichiban blir din följeslagare!

Öl
Kirin Ichiban Premium Lager
(artikel 1247, 330 ml, 14,90 kr, 88 LGP)

Här möts du av sköna toner av citrus och brödighet samt en gnutta malt och där smaken drar åt det krispiga hållet till med nyanserade malttoner, rondör och viss kryddighet. Även om det är en lättare stil av öl så finns det en fyllighet i det maltiga och inte minst så är det en törstsläckare av rang.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING