Hem Whisky & Bourbon Samalens 1983 Armagnac Réserve lanseras nu på Systembolaget

Samalens 1983 Armagnac Réserve lanseras nu på Systembolaget

av Anders Enquist

Importören Moestue & Cask har för vana att alltid ha en 40-årig Samalens på hyllorna och i veckan var det dags för Samalens 1983 att ta plats på hyllorna i Systembolagets Fasta Sortiment. En 40-årig dryck som legat på både nya och gamla franska ekfat i väntan på buteljering.

Samalens 1983

Anders Enquist om Samalens 1983, 42%

Nr 384, 500 ml / 609 kr / 94+
1983 ersätter 1982 och allt är som vanligt; bra. Skillnaderna är små i direkt jämförelse idag. Vi har ett sofistikerat fatgrepp och frodande fruktighet med markmogna äpplen och torkade inslag av sultanrussin, apelsin och körsbär. Den brända och läckra karamelliserade sötman finns där. Här något mindre ”bränd” än 1982 och med renare klang i den mörka chokladen, mer muscovadosocker i fyllningen och något lugnare i kryddsättningen av kanel, ingefära och peppar. Den snyggt torkade tobaken ligger kvar i avslutet.

Summa summarum: 1983 är något elegantare, besitter lite mer vinös transparens och är aningen mer slipad i ”tanninerna”. Smaksak således vilket man föredrar. Idag föredrar jag Samalens 1983, men imorgon är en annan dag…

Samalens 183 finner man på Systembolaget HÄR

Kort om armagnac och Samalens
Armagnac är en brandy som kan sägas vara den mindre kända kusinen till cognac. Destillationen sker i s.k. alambic armagnaçais dvs. en enkelpanna. Distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac, i sydvästra Frankrike. Samalens är ett familjeföretag som grundades redan 1882 och besitter ett unikt bibliotek av gamla årgångar brandy i sin referenskällare. Idag ingår Samalens i det privatägda företaget Mandracore Spirits som har en mångfald av sprit i sin portfölj och leds av ägaren Nicolas Sinoquet.

RELATERAD LÄSNING