Hem Whisky & Bourbon Stone White Ghost Berliner Weisse – en synnerligen mångfacetterad och god öl!

Stone White Ghost Berliner Weisse – en synnerligen mångfacetterad och god öl!

av Livets Goda

Whisky & Bourbon om Stone White Ghost Berliner Weisse
Rätt cool anser vi att placera en sådan här kompetent rackare i en burk. Nu har vi inga fördomar beträffande butelj kontra burk kontra öl, så vi droppar detta. Detta veteöl är direkt i sin inbjudande karaktär med starka citrusinslag som främst är dominerad av grapefrukt. Trots denna charmande öppning är inte detta en rakt igenom okomplicerad lättsam ölbagatell du negligerar, tvärtom, i gomseglet drar citrusen mer åt lime hållet, tillsammans med toner av hö, örter, jäst och lätt florala vindar. Strukturen är opastöriserat vinöst, det uppstår en rätt galet skön legering av pilsner, klosteröl och veteöl och hade detta varit ett vin så hade vi sannolikt placerat den i sauvignon blanc-land, med addering av sälta i sötman som är mycket tilltalande.

Ölen upplevs lätt i kroppen, men avslutet är långt och behagligt torrt med en härlig syra och fräschör. Som vi skrev, charmigt, men inte alls okomplicerat och bagatellartat, men ändå behagligt lättintaget. Hänger ni med? Det är en välbryggd öl med precision från Stone, och som dessutom är allsidig när det kommer till användningsområden; som en kall, fräsch törstsläckare eller som en sval vän till maten – ”kärt barn har många namn”.

En synnerligen mångfacetterad och god öl vi gärna avnjuter som ni förstår…

89 poäng / Whisky & Bourbon 

Stone White Ghost Berliner Weisse
Nr 1597, 4,7% (330 ml), 22,90 kr, + 1 kr pant
Berlin, Tyskland

Ölen finner ni på Systembolaget här >>

Mer information om ölen:
Det finnas ganska många typer av öl som kan innehålla vete som ingrediens. Berliner Weisse är ett av de öl som bryggs med cirka 25 procent vetemalt. Ölet får sin syrlighet genom att ölet jäser en andra gång vid en varmare temperatur, med laktobaciller, efter den inledande överjäsningen. Det ingår även lite Brettanomyces i jästkulturen.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING