Hem Vinvärlden Vi tittar närmare på Ojai Vineyards årgång 2012

Vi tittar närmare på Ojai Vineyards årgång 2012

av Livets Goda

”DET MAN MÖJLIGEN KAN SÄGA HADE kunnat vara lite negativt med 2012 och 2013 är att de var lite varmare, som odlare kunde man skörda vid nästan vilken hög mognad som helst om man ville”, säger Adam. För honom var just det dock inget problem, han valde att skörda druvorna tidigare innan det nådde hög sockermognad. ”Det senaste decenniet har jag alltmer börjat skörda tidigare och därigenom vinna en större finess i vinerna, för pinot noir är det ju elegansen, den fina blommigheten och parfymen jag vill åt”, säger han när vi talar om odling och skördebeslut. En omfattande provning av hans nyligen lanserade viner från 2012 talar sitt tydliga språk, det är finess och en stundtals bedårande parfym som präglar flertalet av vinerna. Ett par viner från 2013 provades också, däribland 2013 Roussanne Bien Nacido Vineyard (90 LGP) som har en fint druvtypisk tropisk frukt och blommighet och en nyans av honung. Det som lyfter viner är en oväntat fin och till och med uppfriskande syra, vilket tillsammans med avsaknaden av kryddiga ekfat gör vinet ovanligt elegant. ”Det här var första årgången jag kunde göra det här vinet, det blev möjligt tack vare att Bob Lindquist på Qupé inte kunde köpa så mycket druvor som fanns tillgängligt”, säger Adam. Ett annat nybuteljerat men inte släppt vin som provades var 2013 Santa Barbara County Chardonnay (88 LGP) som är en cuvée av druvor från Bien Nacido Vineyard, Salomon Hills Vineyard och den ännu kallare Puerta del Mar Vineyard. Vinets elegans och stora fräschör visar tydlig den nya modesta och mer klassiska väg som Adam har tagit och det hela är ytterst trevligt. SAMMA VINGÅRDAR GER OCKSÅ VINGÅRDSSPECIFIKA viner, men selekteringen till dessa är striktare och vinerna får därför ett större djup. Doften är medelstor, djup och något jordig snarare än intensivt fruktig i 2012 Chardonnay Puerta del Mar (91 LGP) och tack vare det låga skördeuttaget (cirka 15 hektoliter per hektar) har vinet fått en silkig textur som balanserar den friska syran. Ett litet steg upp i intensitet och djup är det i 2012 Chardonnay Salomon Hills Vineyard (91-92 LGP) från nordvästra Santa Maria Valley, som också bjuder på en lite större komplexitet med en nästan burgundisk jordighet och fin mineralton. Ojai Vineyards har också ett par mer aromatiska viner, av vilket 2012 Sauvignon Blanc McGinley Vineyard (88 LGP) är det mest kända. Det kommer från den lite varmare appellationen Happy Canyon i den inre delen av Santa Ynez Valley och har tack vare den grunda toppjorden och det magert steniga jordlagret därunder en fin energi som ger den rika fruktkroppen en lite finare balans. Det stramare 2012 Riesling Kick On Ranch (88-89 LGP) från en sval och hårt vindutsatt vingård alldeles norr om Santa Rita Hills är ett av regionens finaste exempel på den tyska druvsorten. Idag är riesling en ovanlig och inte alltför uppskattad druvsort i Kalifornien (även om intresset ökar), men går man tillbaka till decennierna före förbudstiden var riesling faktiskt en av de mest planterade. Det här vinet har en rent fruktig och friskt blommig doft och smak med en stiltypisk livlig syra som balanseras av en len fruktkropp. Det är ett trevligt vin att dricka svalt och kan säkert utvecklas positivt med fem till tio års flasklagring. OM FÖRÄNDRINGEN I DE VITA VINERNA TILL största del har märkts i en större transparens, lättare kropp och mindre ekkrydda, har pinotvinerna de senaste åren sett en mer dramatiskt uppåtpekande utvecklingskurva. Det är främst den mer intensiva och yppigt aromatiska frukten man tänker på. ”Just med pinot noir är det de blommiga och finstilta nyanserna som är viktiga och den tyngd mina viner hade förr om åren har nu ersatts av finess”, säger Adam när vi provar en svit av tolvor av pinot noir. Gemensamt i uppställningen är en närmast bedårande parfym, lite större och lite mer intensiv än i tidigare årgångar. Ett av de mest yvigt och blommigt doftande vinerna är 2012 Pinot Noir Kick on Ranch (92-93 LGP), som rent aromatiskt har likheter med de dansant eleganta vinerna från Chambolle-Musigny. Det som skiljer är såklart mineralkänslan, som inte är lika uttalad i detta kaliforniska vin. Men renheter, fräschören, den charmerande syrliga körsbärsfrukten kan man inte klaga på, den är förförisk. Under tiden vi provar vinet noterar man en fin utveckling i glaset, vinet är såklart ungt, egentligen alldeles för ungt sett till en potential livskurva. ”Nuförtiden tycker jag att mina pinotviner, och även syrahvinerna, börjar bli som allra finast ungefär åtta år efter årgången, sedan kan de säkert utvecklas och hålla i fem till tio år till”, säger Adam. ”Men vi vet inte, vi har ju ändrat stilen en aning och gör mer eleganta viner nuförtiden”, lägger han till. Fabien Castel säger att han har upplevt att vinerna har utvecklats väldigt positivt under de tolv år som han har arbetat för Adam. ”De viner som var djupa och täta när de var unga, är fortsatt djupa och täta efter tio år, precis samma utvecklingskurva följer de numera lättare och mer eleganta vinerna, de kommer att vara fina och eleganta även med ålder”, summerar han. En liten detalj som Adam har ändrat på i sin vinmakning är att han de senaste åren har börjat arbeta lite grand med hela druvklasar med framför allt pinot noir, men också med grenache och ibland också syrah. ”Det är inte för kryddighetens skull, men det bidrar till doftprofilen och förändrar också vinets balans till det bättre, men jag är generellt sett försiktig med stjälkar och använder dem inte i alla viner i alla årgångar”, säger han och förklarar att han med återinförandet av stjälkar nu har slutit cirkeln. ”När jag och Jim Clendenen grundade Au Bon Climat i början av 1980-talet, jäste vi våra pinotviner med hela druvklasar, sedan slutade jag med det och gjorde istället vinerna lite kraftigare med tydligare frukt, nu är jag tillbaka i den kanske mer klassiska stilen igen”, säger han. I 2012 PINOT NOIR BIEN Nacido Vineyard (92-93 LGP) har han använt närmare tio procent hela druvklasar. Nog finns där en diskret örtig kryddnyans i den för vingården typiskt djupa frukten, men smakmässigt är vinet silkigt och mjukt texturerat, helt utan bitterhet och med en fin men på inget sätt markerad strävhet. Det här är ett verkligt sensuellt vin med en intensiv fruktighet som ändå totalt sett har gett vinet en förhållandevis lätt kropp. Samma lätthet och stora elegans finner man i 2012 Pinot Noir Salomon Hills Vineyard (92-93 LGP) från den andra sidan av Santa Maria Valley. Också detta vin har en absolut renhet i frukten och en fint blommig nyans som ökar finessen i doften. Ett vin som verkligen imponerar och gör det med sin höga parfym av ypperligt ren och sirligt röd bärfrukt är 2012 Pinot Noir Fe Ciega Vineyard (94 LGP). Återigen känns vinet som ett lyft upp från tidigare årgångar. ”Det här är en intressant vingård, den verkar alltid ge viner med ett bra grepp i, viner med energi och längd, ungefär som en grand cru i Bourgogne”, fyller Fabien i när vi provar vinet. Ett vin med i stort sett samma energi, men inte riktigt samma djup, är 2012 Pinot Noir Puerta del Mar (92 LGP), ungdomligt fruktintensiv med friska toner av ljusröda körsbär, påtagligt sval och frisk i känslan och med en god struktur av unga och om inte kärva så åtminstone kännbara tanniner. Det finns en härlig livlighet i vinet, en god energi. ”Det här är en riktigt fin vingård, planterad med hög densitet och det som är en stor fördel nu när den fortfarande är så ung, är att den ger så små skördar”, säger Adam och förklarar därigenom vinet intensitet. EN VINGÅRD MAN HAR BÖRJAT ARBETA MED 2010 är John Sebastiano Vineyard som ligger på en brant sluttning i Santa Ynez Valley precis öster om appellationen Santa Rita Hills. Här är det grenache och syrah som odlas och läget kan anses som svalt för båda dessa druvsorter. Då det tar tid att lära känna en ny vingård har Adam ännu inte riktigt fått fullt grepp om hur vingården fungerar och vilka lotter i den som är bäst. De viner från 2011 och 2012 som provas är dock lovande. Att läget är sval noteras mer i den rödfruktiga och eleganta 2012 Grenache John Sebastiano Vineyard (89 LGP), som förvisso har en fin kryddighet men saknar lite djup. Då är 2012 Syrah John Sebastiano Vineyard (90 LGP) ett lite bättre och mer personligt vin. Här finns en lite mörkare frukt och något mer uttalad kryddighet med drag åt torkat kött och peppar, och vinet har en väldigt fin tanninstruktur. ”Det verkar vara så att den här vingården ger viner med ganska mycket doft och smak, men med lena tanniner”, resonerar Adam när han snurrar runt vinet i glaset och lämnar sin syn på doftbuketten. Ett vin som verkligen imponerar är 2011 Special Bottling Syrah John Sebastiano Vineyard (94 LGP), en specialtappning av de fyra fat som visade sig allra bäst i den svala årgången. Till det här vinet har Adam använt sig av 60 procent hela druvklasar, vilket närmast är ett rekord för honom. Trots det är vinet inte stjälkigt eller ens direkt örtigt. Däremot är det påtagligt kryddigt med läckra toner av krossad vitpeppar, välhängt nötkött och torkat kött. Man skulle lätt kunna tro att en del av kryddigheten kommer från ekfaten, men Adam berättar att han inte har något ny ek alls i detta vin. Smaken är fyllig, rik och lång och tanninerna är förvisso myckna men påtaligt mogna och eleganta. Det flesta syrahviner från 2012 var ännu inte buteljerade vid besöket, men den 2012 Syrah Solomon Hills Vineyard (92-93 LGP) från Santa Maria Valley som fanns att prova visade att Adam också har lyckats väldigt bra med syrahvinerna detta år. Det är ett livfullt och läckert pepprigt vin som fortfarande nu är lite knutet, men kroppen är medelfyllig och elegant och eftersmaken fin. OJAI VINEYARDS GRUNDADES 1991 av Adam och Helen Tolmach, som sedan 1982 hade gjort viner med Jim Clendenen på Au Bon Climat. Adam hade i och för redan 1984 börjat göra lite vin under etiketten Ojai Vineyards i ett inhyrt hört på Zaca Mesa Winery, men det var först 1991 som produktionen blev så omfattande att de kom att kalla Ojai Vineyards ett vineri. Under 1990-talet var vinerna mörka och kraftiga men kring millennieskiftet började Adam mer gå åt ett lättare och mer elegant håll. ”Jag ville skörda lite tidigare, jag ville fånga en större finess och högre parfym i vinerna, jag ville göra viner med en större känsla av sina ursprung”, förklarar Adam. Att bryta mönstret från de i Kalifornien och framför allt av vinkritiker fylligare vinerna till en lättare stil är ett modigt val. Faller de lättare vinerna inte kritikerna i smaken, är risken hög att poängsättningen påverkas negativt, och med det följer även försäljningen i samma riktning. Adams satsning åt det lättare har emellertid varit lyckosam och någon försäljningsminskning har inte noterats. Det beror såklart på att vinerna från Ojai Vineyards är bättre än någonsin och om årgångarna 2010 och den svalare 2011 har varit bra exempel på det, är 2012 en tydlig markering på att Ojai Vineyards idag ska räknas in till de verkliga stjärnorna i södra Kalifornien. Särskilt för pinotvinerna. Importör är Divine, www.divine.se

RELATERAD LÄSNING