WB-Tipset: En sofistikerad Islay-skapelse med skärpa och dignitet

Livets Goda 15 Nov, 2018
Whisky och Bourbon Bunnahabhain ligger några kilometer uppåt kusten på Islay och fram till 1963 låg fokus helt på rökig whisky. Sedan dess har röken fått sällskap av många andra influenser och intryck, och så sent som 2010 slopade man även kylfiltreringen. Man har även höjt alkoholstyrkan och börjat blanda in sherryfat i mixen. I veckans WB-Tips har vi på nytt satt destilleriets rökiga uttryck, Bunnahabhain Mòine, under luppen. Håller den fortfarande stilen?

"...Mòine har tagit klivet till att bli en mycket sofistikerad Islay-skapelse..."Chefredaktör Anders Enquist om Bunnahabhain Mòine
Ny buteljering, nyputsad label och butelj och fortsatt förfinat innehåll. Vi ska inte här nu diskutera priser eller annat och lägga poängvärdering efter det, inte riktigt vår grej som alla vet. Men ändå, det måste sägas: 389 kronor känns ju som ett konsumenttacksamt hån mot denna whisky, ingen med god whiskysmak hade ju reagerat nämnvärt om priset varit till exempel en hundring högre plus lite till, för så pass bra är denna whisky numera.

"...det är en fullblodswhisky 
som är lätt att ta till sig..." 

Mòine´s arominslag av ren torv, aska, tjärad eka, skog och rökighet tillsammans med en havsbris låter måhända både robust och rustikt. Men i detta fall så handlar dessa inslag om ett ljust elegant Islay-skimmer med finess, finkänslighet och fingertoppkänsla. Mòine är även trogen och lojal sina läckra doftegenskaper i gom men där förstärks det sinnligt kraftfulla med blommiga inslag i yttrande citrusfrukt, salmiaksälta och tobak.
Sötman är följsam och balanserad i sin slöja av toffée och honung. Strukturen är subtil men har ett torrt kryddigt bett vilket ger liv och rörelse och skapar en laidback skärpa.

Det finns kraft och muskler - vilket inte minst det långa avslutet visar - men de behöver inte visa sig synliga för att utmärka sig, det sitter i känslan, det sitter i benmärgen. Det gör också att det är en fullblodswhisky som är lätt att ta till sig även för en novis som just ska ta av sig hatten och ödmjukt påbörja sin resa på helig mark.

Jag skulle nog vilja påstå att Bunnahabhain Mòine har tagit klivet till att bli en mycket sofistikerad Islay-skapelse… med skärpa och dignitet.

Det finns ett ursnyggt flow i denna skapelse!

92 Poäng 

Bunnahabhain Mòine

Art.nr 10106, 389 kr
700 ml, 46,3%
Islay, Skottland

Whiskyn finns på hyllan i ca 230 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik om den inte finns där. Whisky finner du på Systembolaget här >>

Notis:
Värt att notera är att den första september sänktes priset på denna whisky till 389 kr. Samtidigt har man på ändrat designen på flaskan, som numera också kommer i det klassiska ”whiskyröret”


Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

Livets Goda Premium

Vin Är du en sådan person som uppskattar gott vin, whisky,…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019

Folklig gastronomi på årets största grillfest

Mat och Restaurang 24-26 maj är det dags för den årliga Grillmässan. Sveriges…
13 May, 2019

Rökig single malt whisky från Old Pulteney lanseras på Systembolaget den 17:e maj

Whisky och Bourbon Old Pulteney Huddart är en helt unik rökig highland single…
13 May, 2019

Brocards Chardonnay - mycket vit Bourgogne för pengarna!

Vin Att följa ett vins utveckling är utan tvekan den största…
10 May, 2019

Toppklass år ut & år in!

Vin Ripasso, svenskens favorit under många år, har blivit något av…
10 May, 2019
Artikelarkivet