Hem Vinvärlden 2016 Vacqueyras Garrigues från biodynamiska Montirius – en toppårgång

2016 Vacqueyras Garrigues från biodynamiska Montirius – en toppårgång

av Livets Goda

Det är lätt att gilla Montirius. Trots en viss storlek på egendomen som närmar sig 60 hektar så har man i mer än 20 år arbetat biodynamiskt, certifierat sedan 1999, och det har onekligen bidragit till att vare sig det är Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône eller Vaucluse i glaset, så finner du respektive appellations särprägel i vinerna. Avsaknaden av ek i processen gör såklart sitt till och förklarar delvis den oförvanskade och så rena bärfrukten vinerna uppvisar. 100% ekfria som producenten själv säger och istället väljer kärl av cement för vinernas uppfostran.

Cement plus avstjälkning av druvorna innebär ingen förstärkt tanninstruktur, något som inte heller behövs. Montirius jobbar med en hel del riktigt gamla rankor med naturligt lågt skördeuttag, främst grenache men även syrah och mourvèdre och man använder såklart den naturliga jästen som tack vare biodynamiken och omvårdnaden av vingårdarna säkerställer att den naturliga mikrofloran frodas.

Imorgon, fredagen den 16 mars, släpps det 6,000 flaskor i det tillfälliga sortimentet av 2016 Vacqueyras Garrigues från Domaine Montirius. Redaktionen har provat.

2016 Vacqueyras Garrigues, Domaine Montirius

Först ut var Gigondas men kort därefter blev Vacqueyras den andra Côtes du Rhônes Villages som för snart 30 år sedan upphöjdes till AOC. Här behöver vi inte prata om en mini-Chateauneuf-du-Pape, Vacqueyras står nämligen fint på sina egna ben och särskilt då i 2016 sjunger det lite extra. Om 2015 var ett år i värmens tecken och som resulterade i mer bombastiska viner så handlar 2016 om balans mellan komponenterna. Något som skiner genom i denna Garrigues där grenache dominerar med sina 70% och resterande del är syrah. Rankornas ålder snittar på 65 år.

Färgmässigt en ungdom med visst blårött djup men ändå med transparens. Inbjudande, omfamnande bouquet med lavendelängar, färskkrossade hallon, örtbukett, ett stänk körsbär och björnbär, pepprighet, animaliska toner och så dök det visst upp en hallonskalle också. I gommen en sval men rik bärfrukt, initial sälta, nästan saftig i sin framtoning men ändå med djup i strukturen, mogna tanniner och syra med precision. Alkoholen klockar in på 14,5% enligt etiketten men det sista man skänker en tanke är just detta – allt är i balans. Dag två, jo vi kan inte låta bli att testa den även då, så är harmonin än större.

Utan tvekan en av de bästa Vacqueyras Garrigues från Montirius som varit i våra glas. Lär utvecklas under ett antal år men det finns något med den ungdomliga karaktären som Montirius lyckas fånga på ett fenomenalt och personligt vis.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 91 LGP

2016 Vacqueyras Garrigues kostar 179 kronor och släpps under morgondagen. Du finner länk till Systembolaget och vinet här.

Importör i Sverige: TM Kvalitetsviner AB

RELATERAD LÄSNING