Hem Vinvärlden Boina – gubbkeps på portugisiska – nu i Sverige

Boina – gubbkeps på portugisiska – nu i Sverige

av Livets Goda

Det röda Boina produceras med druvor från två lägen. Ett på 600 meters höjd i Douro Superior, i skarven mellan skiffer och granitjord, och det andra från 250 meters höjd i skiffertäta Baixo Corgo. Uppåt 20 olika druvsorter ingår, det är ju ändå Douro vi talar om, men Boina domineras av touriga franca, tinta amarela, tinta carvalha, tinta francisca och sousão. 90 år gamla stockar gör grön skörd överflödig, det vill säga att reducera antalet druvklasar på rankorna, men det som gör vinet än mer spännande är frånvaron av ek. Efter jäsning som sker tillsammans med 30% stjälkar från läget i Baixo Corgo, allt för att säkra stjälkarnas optimala mognad, så vilar det ett år i stål.

2017 Boina Rosé

Douro Superior är den underregion som seglat fram som bordsvinernas kanske mest spännande i Douro. Klimatet är också annorlunda mot centrala Cima Corgo där portvinet har sin främsta hemvist och i Superior kan temperaturerna variera desto mer mellan natt och dag, något som skänker friskhet. Här har man använt sig av touriga francesa och touriga nacional från marker på 650 meters höjd, mitt i skarven mellan skiffer och granitjord där den senare tar över på högre höjd. Rankor med ålder, försiktigt pressade, man använder endast den självavrunna juicen, ger här ett piggt rosévin med rödbäriga inslag, nyregnade stenar, apelsin och örtighet. Ganska långt från Provence-idealet som härskar idag. I gommen ett vin med täthet, en liten tanninkänsla, saliverande syra och blodapelsin som hänger med röda bär. Seriös rosé med viss lagringsduglighet. 

LG-redaktionens intryck: 87 LGP

2017 Boina Branco

Året då det knappt kom något regn i Douro och där räddningen blev gamla rankor som inte led samma stress som yngre. Och här är det just gammalt i vingården, eller vingårdarna för den vita Boina kommer från olika lägen där alla har samma gemensamma nämnare – granitbaserad jordmån. 550 meter över havsytan, samma druvsorter ungeför som i nedanstående Guyot Branco men enbart vinifierat och lagrat i stål. Här möts vi av en härlig friskhet och renhet som även bjuder på djup och viss intensitet. Gula frukter, lite persika men också citrus, möter blommighet och knallpulverpistol. I gommen en saftig struktur, läcker syra, pigg frukt men återigen med tätheten som får tillskrivas de äldre rankorna. Bäst ungt men har likväl några år i sig av positiv utveckling. 

LG-redaktionens intryck: 90 LGP

2016 Guyot Branco

Ett vin som delvis jäst på gamla franska fat, delvis i stål och lagringen har varit densamma. Här är det klassiska gröna druvor från regionen och gamla stockar; rabigato, códega siria, malvasia fina och códega do Larinho. Bouqueten andas väldigt mycket Douro med sina lite rökiga toner, sommargrusvägen, gula frukter, örter, vit blommighet och citrusskal. Det är tätt men ändå lättsamt. Smakmässigt ett försiktigt krämigt vin med precis syra, sval gul frukt, örtighet och modellera i en skönt strukturerad stil som lär må bra av ett par års lagring. Riktigt bra!

LG-redaktionens intryck: 91 LGP

2016 Boina Tinto

Förhållandevis tät färg men ändå viss transparens. Doften är ungdomligt mörkbärig, skönt pepprig men även med blommiga toner, tänk viol, och så får man en närmast sval känsla i näsan, trots varma Douro. I gommen ett småbusigt vin men likväl i harmoni där syran skänker fräschhör och bärigheten är omfamnande. Tanninerna lurar där i bakgrunden och även ett lätt stjälkigt drag som för många inte är typiskt för regionen – däremot väldigt passande. Lite luft skadar inte här om vinet dricks idag. Lär dock vara än vassare nästa sommar. 

LG-redaktionens intryck: 90 LGP

Nuno från Portugal Boutique Winery

Portugal Boutique Winery har alla förutsättningar för att nå framgång med sina viner, särskilt när då eken inte får samma roll, klassiska portvinsdruvor som touriga nacional och tinta roriz endast bistår med mindre procent och stjälkar får vara med i bilden. Litet av en iberiska halvöns svar på Beaujolais.

Boina röd, vit och rosé kan i nuläget köpas via Systembolagets privatimporttjänst och kostar samtliga 178 kronor styck. Guyot kostar 223 kr. Kontakta importören Brix Wine för mer information om de övriga vinerna. 

RELATERAD LÄSNING