Hem Vinvärlden Det våras för Soave

Det våras för Soave

av Livets Goda

“Tappet för regionens producenter blev så stort av många av dem undvek att skriva just “”Soave”” på etiketten. I stället använde de “”Garganega”” som druvsorten heter eller helt enkelt “”venetianskt vitt”” för att inte dras ned i fallet. Det positiva i dag är att detta blev en nyttig väckarklocka för regionens cirka 120 producenter som nästan samtliga idag tillverkar utmärkta viner. De flesta, småproducenter som kooperativ, har avsevärt förbättrat sin odling och förfinat sin vinframställning. Nu går några producenter från Soave samman för att försöka återerövra den amerikanska marknadens förtroende då de anser att tiden är mogen. Först ut är Cantine di Monteforte, Cantina di Soave och Collis grupp Soave måste innehålla minst 70 procent Garganega och resten Trebbiano, Chardonnay och/eller Pinot Bianco som alla är tillåtna. Många producenter använder uteslutande Garganega. Omkring 20 procent av Soavevinerna kommer från mindre producenter som i genomsnitt innehar 25 till 50 hektar vingård var. Bland de mest ansedda mindre tillverkarna är Gini, Pieropan, Ca &#39Rugate, Fattori och Montetondo. Den lilla italienska regionen i nordöst har ett varierat landskap av både lågland, kullar och berg. De enklare vinerna från låglandet betecknas “”Soave DOC”” och är ofta lätta, friska viner som är utmärkta att dricka som de är. De mer komplexa vinerna kommer från bergen och branta bergssidor och kallas “”Soave Classico DOC””. En ytterligare beteckning finns – “”Soave Superiore DOCG”” vilket bland annat innebär att de lagrats längre innan de tappats på flaska.   Många uppskattar också de söta vinerna från området – “”Recioto di Soave”” som görs på semitorkade druvor. Dessa har ofta en frisk, läcker syra som balanserar den djupa, russinliknande sötman men kostar en hel del.”

RELATERAD LÄSNING