Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang HelloFresh och Oatly i nytt samarbete

HelloFresh och Oatly i nytt samarbete

av Livets Goda

Enligt en undersökning från Kantar anser sju av tio svenskar att växtbaserad kost är bättre för miljön än kött och mejeriprodukter, dessutom vill två av tre ha fler möjligheter att prova växtbaserade alternativ i sina måltider. För att visa svenskarna hur enkelt det är att laga lite mer växtbaserat med samma goda smakupplevelse inleder HelloFresh ett lokalt samarbete med havreproduktsföretaget Oatly.

Enligt en undersökning från Kantar, genomförd på uppdrag av HelloFresh, anser hela sju av tio svenskar (71%) att växtbaserad kost är mer miljövänlig än traditionella kött- och mejeriprodukter. Samtidigt uppger två av tre (64%) att de önskar fler möjligheter att inkludera växtbaserade alternativ i sina måltider. I en gemensam kampanj går nu HelloFresh och Oatly samman för att få fler att upptäcka växtbaserade matlagningsprodukter.

– Vi vet att goda smakupplevelser är nyckeln till att få människor att testa nya matlagningsprodukter. Därför är HelloFresh, med sina goda och inspirerande måltidslösningar en perfekt partner för att få fler att upptäcka hur enkelt och gott det är att laga mat med Oatlys iMat – en matlagningsprodukt med lägre klimatavtryck[1] och mindre mättat fett än kogrädde[2], säger Ilse Siekkinen, VD Oatly Norden.

Partnerskapet är HelloFresh första av sitt slag på den svenska marknaden. Med start 25 april och fram till 22 maj kan HelloFresh svenska och danska kunder varje vecka välja bland tre olika recept att laga med Oatlys krämiga iMat. Recepten är utformade för att visa hur enkelt det kan vara att ersätta traditionell matlagningsgrädde med Oatlys växtbaserade alternativ, utan att kompromissa med smak och kvalitet.

– Vi vill hjälpa våra kunder att upptäcka växtbaserade alternativ. Att samarbeta med Oatly var därför ett självklart val för oss. Det känns extra kul att vi båda är skånebaserade, och genom samarbetet kommer våra kunder få prova ett växtbaserat alternativ som har lägre klimatavtryck, är hälsosamt och riktigt gott. Vi ser så mycket fram emot att höra våra kunders respons, säger Kristian Hald, VD för HelloFresh Norden.

Bland de tolv recepten i kampanjen finns bland annat:

  • Medelhavsinspirerad räkgryta med iMat-sås och långkornigt ris
  • Krämig iMat- och baconpasta med ugnsbakade grönsaker och grön pesto
  • Soltorkad tomat-rigatoni med iMat-sås och krispig pangrattato
  • Pannstekt sej och potatisstomp med krämig gräslökssås på iMat
  • Krämig prosciuttopasta på iMat med stekt portabello och färsk basilika

[1] Blonk Consultants, 2024, “LCA of Oatly Creamy Oat and comparison with dairy cooking cream”. Jämförelsen omfattar stegen från råmaterial till försäljning och avfallshantering för en genomsnittsliter tillverkad och såld i Sverige.

[2] Oatly iMat jämförd med matlagningsgrädde 15% fett: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 20230612, se sökfunktionen.

Om undersökningen
Webbundersökningen är genomförd i samarbete med marknadsundersökningsinstitutet Kantar bland 7 506 deltagare i fem länder (N=1 501 Sverige, N=1 501 i Tyskland, N=1 501 Storbritannien, N=1 502 Danmark och N=1 500 Norge, representativa ålders-, köns- och regionala kvoter) mellan 18 och 65 år. Onlineintervjuerna genomfördes under perioden 19 oktober – 29 oktober 2023.

 

RELATERAD LÄSNING