Hem Whisky & Bourbon Mackmyra Svensk Rök utsedd till bästa nordiska whisky

Mackmyra Svensk Rök utsedd till bästa nordiska whisky

av Livets Goda

Mackmyra Svensk Rök har blivit tilldelad guld i årets Whisky Battle Awards 2023 där över 100 tävlingsbidrag bedömdes av en jury bestående av whiskykännare och experter. Mackmyra Svensk Rök tog hem förstapriset i kategorin “Bästa Nordiska Whisky NAS (No Age Stated)”, och för att göra prestationen ännu mer anmärkningsvärd, knep även Mackmyra Ambassadör bronset.

Mackmyra Svensk Rök

Foto: Livets Goda

Under våren samlades en provningspanel vid flera tillfällen för att helt blint analysera och bedöma över 100 whiskyprov, alla tillgängliga i Sverige under året. Samtliga paneldeltagare har en gedigen bakgrund.

Poängskalan som användes i tävlingen sträckte sig upp till 10. De individuella poängen från paneldeltagarna sammanställdes för att skapa ett medelvärde, som ligger till grund för det slutliga resultatet.

Juryn beskrev Mackmyra Svensk Rök på följande sätt:

Doft
En subtil, torr rökton som för tankarna till tändstickor. Denna doft kombinerar mjuk kola med ekflisor, vitpeppar, mynta och en jordig underton.

Smak
Vid första smakupplevelsen möts man av en spännande röksmak och inslag av björkaska, vilket ger en torr munkänsla. Smaken övergår sedan till rundare toner med inslag av frukt, inklusive gröna äpplen och vaniljkola som ligger i bakgrunden. Eftersmaken är lång med en torr och fruktig rökighet som ligger kvar.

Betyg
8,4/10

Såhär skrev Livets Goda om whiskyn Mackmyra Svensk Rök, 46,1% tidigare i år

Mackmyra tar ännu ett steg i hållbarhetsarbetet och lättar på ”buteljtrycket”. Bra för miljön och även en viss ekonomisk plushändelse förmodar jag. I detta är Mackmyra fortfarande en stjärna i fråga om att ge sin whisky eminent utstrålning. Den nya buteljen, som för övrigt inte viker av enormt från tidigare upplagor – lite bredare i den större storleken – är lika attraherande som vanligt. Renare och hållfast. Mackmyra Rök är dessutom det även en attraherande whisky, som jag tidigare poängsatt för lågt och gladeligen erkänner. Transparent och elastisk i steget, men full av inneboende muskulär kraft. En komplexitet nog så svår att få till. Mackmyra har lyckats hittat linjen i detta, att ge fullt pådrag utan att det tär i gom och själ.
Whiskyns ålder ligger mellan 6-10 år och har fått sin tid i både rökta och orökta amerikanska fat, svensk ek och oloroso. Snyggt arbete där också där faten inte ”stryper” whiskyn utan tillåter den att blomma ut sina inneboende egenskaper som en torv- och enrisrökt skogig brasa där whiskyns sötma med vanilj, kåda och fudge i vinden skedar snyggt i den tjärapastillpenslade- och tobakskryddiga citrusfruktigheten. Mackmyra Svensk Rök i sin nya butelj och tappning är en väldigt ansenlig och köpvärd akt.

91 poäng

Mackmyra Svensk Rök
Artikelnr: 408
Alkoholhalt: 46,1 %
Pris: 569:-

RELATERAD LÄSNING