Hem Whisky & Bourbon Tales of The Macallan Volume II

Tales of The Macallan Volume II

av Livets Goda

Det skotska whiskyhuset The Macallan lanserar nu Tales of The Macallan Volume II, som är den andra utgåvan i en serie sällsynta skotska single malt-whiskyer. Serien berättar historien om pionjärerna bakom The Macallan och hur de lade grunden för den starka tradition av whiskytillverkning som lever kvar än idag.

Utgåvan är en hommage till Alexander Reid, The Macallans grundare, och skildrar hans liv som lärare, bonde och destillatör samt resan fram till att han lärde sig konsten att destillera sin unika whisky. Det är en hyllning som sammanfattar Alexanders livsverk och de högt ställda hantverksprinciper han instiftade, som generationer av whiskymästare sedan har fört vidare ända fram till idag då The Macallan firar 200-årsjubileum.

 

 

Alexander, som fascinerades av alkemin bakom den process som förvandlade korn till whisky, grundade destilleriet år 1824 på Easter Elchies Estate, i Speyside, Skottland. Han var en driftig, kunskapstörstande och nyfiken person vars strävan efter perfektion utmynnade i ett antal grundläggande principer för whiskyproduktion. Han var övertygad om att whiskyn får bättre smak och karaktär om den framställs i små destillationspannor och motstod därför att installera pannor med större volymer. De anmärkningsvärt små destillationspannorna, är idag en av destilleriets sex grundpelare, som tillsammans utgör grunden för The Macallans unika karaktär.

The Macallans nuvarande Lead Whisky Maker, Euan Kennedy, valde ut en exemplarisk årgångswhisky från 1949, som buteljerades 2022 när mognadsprocessen hade nått sin absoluta höjdpunkt, för att lanseras som en hyllning till grundaren Alexander Reid i samband med 200-årsjubileet.

Tales of The Macallan Volume II är en hyllning till vår grundare Alexander Reid, vars starka engagemang för kvalitet och hantverk lade grunden till den strävan efter högsta kvalitet som ända fram till dags dato kompromisslöst har väglett generationer av whisky-tillverkare, däribland jag självMed en vacker nyans av bronsfärgad ek och en lätt rödaktig ton som återspeglar den ursprungliga betydelsen av Alexander Reids efternamn på skotska – Den Röde – har denna sällsynta och unika single malt-whisky genom en lång och tålmodig mognadsprocess fått en otroligt komplex smak. Den har en kvardröjande rökighet som påminner om de whiskysorter som var populära på Alexanders tid och är verkligen en perfekt hyllning till det starka arv han lämnade efter sig när vi nu firar vårt 200-årsjubileum.”, säger Euan Kennedy.

Denna unika single malt-whisky levereras i en exklusiv handgjord kristallkaraff från Lalique som ligger dold mellan pärmarna i en vackert utsirad bok. Boken är i sig ett konstverk där varje kapitel berättar historien om The Macallans grundare, Alexander Reid, och pryds av vackra illustrationer av den berömde brittiske illustratören Andrew Davidson. Andrew Davidson är känd för sin traditionella tryckteknik med graverade träplattor. Han har bland annat skapat frimärken för det brittiska postverket och designat glasdörrarna på Wimbledons Centre Court.

Tales of The Macallan är resultatet av ett kreativt samarbete mellan några av de skickligaste kreatörerna inom konsthantverk, något som återspeglas i varje liten detalj i kollektionen. För att skapa den unika förpackningen har The Macallan samarbetat med en rad olika leverantörer där skickliga konstnärer inom kristall-, läder- och papperskonst har bidragit. Den franska mästertillverkaren Lalique, som The Macallan har samarbetat med under många år, har skapat den perfekta kristallkaraffen för whiskyn. Karaffen är etsad med illustrationer av Andrew Davidson och visar Alexander Reid som lärare, bonde och destillatör. Lalique och The Macallan möttes för första gången 2005 och har sedan dess arbetat tillsammans vid flera tillfällen. Gemensamt för företagen är deras långa historia, kreativitet och hantverksskicklighet.

Den unika, handgjorda boken Tales of The Macallan Volume II skapades av de tre anrika Londonbaserade bokbinderierna Shepherds, Sangorski & Sutcliffe och Zaehnsdorf, som är specialiserade på exklusivt bokbinderi, restaurering och konservering av böcker och manuskript. Det krävdes nämligen särskilda tekniska kunskaper för att karaffen skulle kunna döljas i den 800 sidor tjocka boken. Varje enskild sida i boken har med stor hantverksskicklighet tryckts av tryckeriet Imprimerie du Marais i Paris, som specialiserat sig på att skapa lyxartiklar som de trycker på specialpapper med särskilt bläck och avancerade tryckmetoder för varje enskild sida.

För att uppmärksamma lanseringen av Tales of The Macallan Volume II och ge liv åt berättelsen om Alexander Reid har man även tagit fram en animerad film i zoetrope-stil. I kortfilmen, tonsatt med ett medryckande originalstycke komponerat av den hyllade skotska kompositören Craig Armstrong, visas ett urval av Andrew Davidsons illustrationer. Det för filmen specialkomponerade musikaliska verket i modern folkmusikstil minner om arvet efter svunna generationer och ger en känsla av vad det innebär att verka i och influeras av det skotska landskapet.

Tales of The Macallan Volume II ges ut i en begränsad utgåva om 344 flaskor i form av en kristallkaraff. En flaska kommer att finnas tillgänglig på Systembolaget torsdagen den 23 maj (Pris: 900 000 SEK – No. 4168201).

RELATERAD LÄSNING