Hem Vinvärlden The Butcher White Cuvée – charmant & personligt vitt från Österrike

The Butcher White Cuvée – charmant & personligt vitt från Österrike

av Livets Goda

The Butcher White Cuvée: Så fort vi provar Schwarz-familjens vita Butcher så väcks suget efter en schnitzel. Men vinet har såklart en bredare repertoar än så och inte minst den nya årgången där sauvignon blanc-inslaget är mer uttryckt så känns fisk och skaldjur inte alls dumt till detta personliga och ytterst pålitliga vin där grisen inför sommaren fick på sig solglasögonen! I våra glas, österrikiska The Butcher White Cuvée i årgång 2022.

Grüner Veltliner, Österrikes nationaldruva, får i den vita The Butcher sällskap av sauvignon blanc och welschriesling. Druvorna växer i Burgenland och det är en unik terroir, inte minst tack vare influensen från den grunda närliggande Neusiedlersee som skänker förutsättningarna i regionen.

The Butcher White

The Butcher White Cuvée 2022, Burgenland, Österrike

Den senaste årgången av slaktarens vita som fortsatt charmerar i sin rena och fruktdrivna stil där gråpäron möter nätmelon och den för grüner veltliner så klassiska vitpepparnyansen. Fast i 2022:an lyser även sauvignon blanc mer med aromatiska instick och en fin trädgårdskänsla medan welschriesling skänker citrusfriskhet. Smaken är knastrigt torr med sval känsla i det stenfruktiga och syran är så där läcker purung så att den kittlar likt kolsyra på tungan. Rent, lätt kryddigt och med gråpäron och nätmelon i efterspelet. Ett personligt vin i budgetsegmentet och det ska läsas enkom positivt.

87 p

Slaktarens vita gör sig utmärkt på egen hand, som aptitretare, men prova det även till exempelvis en förrätt med skaldjur. Vårt tips – pankofriterade blåmusslor, portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka.

The Butcher Weiss finns i mer än 110 Systembolagsbutiker och kan även beställas till övriga utan ytterligare kostnad. Flaskan (750 ml, 12,5%) har artikelnummer 71739 och kostar 129 kronor.

Till The Butcher White på Systembolaget HÄR >>>

Recept – 4 personer (serveras som en förrätt)

Musslor
Ett paket frysta blåmusslor, bara köttet, ca 250 gram
1–2 ägg
Mjöl
Panko ströbröd
Salt, neutral olja

Kräm
1 blomkålshuvud, 700–800 gram
3–4 jordärtskockor
1 bit färsk ingefära, 2 cm
Grädde, drygt 1 dl
Salt, buljong, vitpeppar, smör

Övrigt
4–5 blad svartkål
2–3 Portabella
Skalet av en apelsin att rosta i ugn
Neutral olja, salt

Tillbehör
Rätten har dekorerats med oxalis som bidrar med syrlighet

Skala en apelsin som du tvättat av ordentligt innan. Hacka skalet fint och lägg på bakpapper i ugnen. Kör på 60–70 C tills skalet torkat och kan pulvriseras i mortel. Tipset är att göra lite mer och ha i burk hemma så det håller aromerna överraskande länge och är en doft- och smakförhöjare till många fisk och skaldjursrätter eller i dressingar.

Tina upp musslorna. Torka sedan av vätska på hushållspapper.

Börja med att koka upp blomkålen i buketter i saltat vatten. Se till att den blir mjuk då du senare ska stavmixa den och vill ha en slät kräm. Koka därefter upp de skalade jordärtskockorna som du slantat. Ha gärna lite grönsaksbuljong i vattnet i stället för salt. När grönsakerna är mjuka och svalnat något så lägg dem i en bunke tillsammans med en bit ingefära som du finrivit och häll på grädde. Konsistensen ska vara relativt fast men ändå porös så stavmixa slät medan du successivt har i grädden tills rätt konsistens nås. Smaka av med salt, vitpeppar och en schysst klick smör.

Skiva Portabella och stek upp i olja. Salta. Svampen ska bli krispig. Hacka svartkålen och gör samma med denna. Börja med lit högre temperatur och sänk sedan och låt fräsa tills den är frasig.

Knäck ägg på en tallrik och vispa lätt ut med gaffel. Ha mjöl på en annan och panko på en tredje. Blanda gärna ner lite salt i pankoströbrödet. Vänd musslorna i mjöl, sedan ägg och slutligen panko. Upprepa tills alla musslor är täckta och låt stå kallt cirka 20 minuter så de klistrar till. Hetta upp olja i en mindre kastrull med tjock botten. Musslorna ska kunna täckas av oljan. Fritera när temperaturen kommit upp och ha inte i för många åt gången så att de sänker temperaturen. processen går snabbt, 30–45 sekunder. Låt musslorna rinna av på hushållspapper.

Montera förrätten på uppvärmda tallrikar.

RELATERAD LÄSNING