Hem Vinvärlden Wolf & Woman – ett nytt spännande namn på Sydafrikas vinscen

Wolf & Woman – ett nytt spännande namn på Sydafrikas vinscen

av Livets Goda

Jolandie Fouché är ett spännande namn på Sydafrikas vinscen. Född och uppvuxen i det varma och torra klimatet i Swartland strävar hon efter att skapa viner som ärligt speglar hennes ursprung och efter att ha arbetat som vinmakare i Australien, Kalifornien och andra delar av Sydafrika, skedde hennes debut med årgång 2018 och nu skapas nya kapitel för varje säsong. Vi blev nyfikna på Jolandie och bestämde oss för att prova hennes röda viner, sagt och gjort – häng med.

2022 Wolf & Woman Pinotage
Nr 56864, 299 kr, 93p
100% pinotage skördad från två olika vingårdar i regionen Paardeberg där rankorna planterades 1973 och således ”Old Vine Certified” av Old Vine Project (en sydafrikansk märkning om vinrankorna är minst 35 år). Hör möts vi av lavendeldoft och röda rosor. I smaken eleganta röda vinbär och solmogen röd frukt i ett slankt utförande och en finstämd förnimmelse av sälta. Mineralerna från granitjorden är läckert silkiga och visar gärna upp sig i avslutet. Smäcker och transparent pinotage med ett riktigt fint avtryck – precis som vi vill att den här druvan ska vara.

2022 Wolf & Woman Syrah
Nr 56778, 329 kr, 92p
Grunden till denna druvrena syrah är tre olika vingårdsplatser med varierande jordmån (främst granit och skiffer). Endast 1700 flaskor tappades efter lagringen på 500-liters ekfat (60%) och i betongkärl (40%) slutfördes.
Här landar vi i för druvan typiska dofter som charkuterier, mörk bärfrukt och lakrits. Men där vi tänker att en syrah från Sydafrika ska vara stor och kanske syltig i smaken andas här Jolandies hantverk med vackra luftiga vingslag och en fin elegans. Transparent saftig med aromatiska inslag som backas upp av jordgubbar, kalk, gul pollen och eleganta orientaliska toner som smakfullt förs fram genom söt curry. Häll upp till en somrig servering på grillat nötkött och en färsk sallad.

RELATERAD LÄSNING