Hem Vinvärlden Beurton-Vincent – upptäck ett mindre Champagnehus!

Beurton-Vincent – upptäck ett mindre Champagnehus!

av Livets Goda

Beurton-Vincent är en sammanslagning av två familjer efter giftermål och man har sitt säte nära Epernay, i Marnedalen. Odlingarna, man har 11 hektar, är i Cuchery och Baslieux sous Châtillon och särskilt pinot trivs här vilket förklarar varför producenten ofta har mer blå sorter i sina viner. Inte minst pinot meunier når här bland sina främsta uttryck.

Familjen är en så kallad Récoltants-Coopérateurs vilket innebär att man delar anläggning med andra, kooperativ ungefär, men Beurton-Vincents viner vinifieras separat och faktum är att det också är de som ägen den enda vinpressanläggningen i Cuchery så man hade egentligen kunnat kalla sig Récoltant-Manipulant – det vill säga odlarchampagne.

Livets Goda har provat tre viner från Beurton-Vincent, alla tillgängliga numer i Sverige, och du finner våra intryck nedan. Det går en röd tråd genom vinerna och visst kan man prata om en husstil. Samtidigt finns det en fin täthet och det kan säkerligen tillskrivas att man har tillgång till rankor med fin ålder, de flesta över 30 år.

Beurton-Vincent, Champagne

Cuvée Brut Réserve (artikel 72289, 297 kr, 88 LGP) 26 månader på jästfällningen ser husets Brut Réserve som domineras av blå druvor med en femtedel uppbackning av chardonnay. Öppnar upp med vita blommor och lite gröna mosiga äpplen samt ett stänk ljusa röda bär och mandelmassa i doften. Viss fyllighet i gommen där snygg bornyr kittlar skönt, syran agerar ryggrad och döljer dosagen som ändå märks. En lättsam och fräsch aperitif med viss brödighet och citrus i eftersmaken.

2010 Cuvée Brut Millésime (artikel 71174, BS, 388 kr, 90 LGP)
Sju år på sin jästfällning och ett halvår i flaska har denna 2010:a lagrats och det är en Champagne med lika delar av de tre klassiska druvorna. Från högra stranden av Marnedalen får vi här en antydan till mognad och utveckling där briochen kikar fram följt av ostronskal, stenfrukter och danska delikatessen kransekage. Lite ylle och gulfruktighet på det, fin smeksam mousse, nötighet och viss dosagekänsla ger ett väldigt behagligt vin som känns klockrent här och nu även om det finns utrymme för ytterligare lagring.

Cuvée Brut Rosé (artikel 74068, BS, 325 kr, 90 LGP) En Champagnerosé som sticker ut och där det ingår hela 18 procent rött vin i blenden. Pinot noir dominerar, uppbackad av pinot meunier och blott en mindre mängd chardonnay. Modellerig doft med fin jordgubbskryddighet, mynta och citroner där en livlig och ungdomlig mousse lirar fint med den rödsyrliga bärnyansen. Fin kryddrikedom i vinöst utförande där en viss sälta kan anas. En Champagne man får jobba lite med och som tveklöst gör sig bäst till mat.

Även beställningsbar men inte provad vid genomgången; 2006 Cuvée Prestige Millésimé (artikel 71612, BS, 459 kr)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING