Hem Vinvärlden Bodegas Roda Sela 2021 – bjuder på mycket vinkärlek

Bodegas Roda Sela 2021 – bjuder på mycket vinkärlek

av Anders Enquist

Bodegas Roda grundades 1987 av Mario Rotllánt och Carmen Daurella, och har sin plats i kanten av floden Ebro i Haro, Rioja. Genom vältänkta köp och byten av vingårdslotter, har Roda idag landat på en hantering av 120 hektar vingårdar planterade med i huvudsak tempranillo, graciano och garnacha. 70 hektar äger man själva och 50 hektar kommer från lokala odlare som man har olika avtal med. Samtliga hektar är belägna i olika ekosystem på en altitud på 380 till 650 meter över havet.

Bodegas Roda har växt strukturellt i fyra faser som utvecklades 1991, 1996, 2000 och 2018. Alla har genomförts ett energimål i linje med det 21:a århundradet: optimera energieffektivitet och använda förnybar energi.

I fokus har vi idag vinet Sela 2021 som har en druvblend av 89% tempranillo, 7% garnacha och 4% graciano. All frukt skördas från hållbara vingårdar med en ålder på mellan 15-30 år. Både alkoholhaltiga och malolaktiska jäsningsprocesser sker i stora franska ekfat och lagringen har skett under 12 månader i semi-nya franska ekfat.

Bodegas Roda

Chefredaktör Anders Enquist om Bodegas Roda Sela 2021

Sela är Rodas yngsta vin och landar snyggt mellan ett omedelbart begär att inta vinet idag, och samtidigt karaktären av att det kommer ha en bra utveckling de närmsta fem-sex åren. En mörk, lätt sensuell mognad ger en magnetisk attraktion där intrycken av citrusnotade, plommon, björnbär, cassis, mörka hallon och bigarråer formas till en absolut njutbar prägling i vinet med en nobelt fast kryddighet och bra koncentration.
Det råder således ett generöst uttryck i frukten som besitter en stram mineralisk ådra liksom sammetsfasta tanniner och Sela rör sig med en elegant smidighet liksom balanserad öppenhet i detta.
Den medelfylliga karaktären har transparens i intensitet vilket ger fina lufthål och friska vindar och det råder därmed också en pigg vitalitet i den smått stoiska hållningen.
Sela 2021 är väldigt mycket vinkärlek till ett magiskt pris.

92p

Sela 2021
Nr 95063 (750 ml) 14%, 229 kr
Rioja, Spanien

Om årgång 2021:
En bra vinter balanserade den torra och generellt svala våren som följde och vingårdarna växte på sig bra. Den sommartorka som följde minskade skördetillväxten men ett bra väder i slutet av september och oktober bidrog till en strålande mognadsprocess och slutresultatet blev en utomordentlig årgång för Roda. Skörden påbörjades den 22 september och var avslutad den 20 oktober.

Till vinet på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING