Hem Whisky & Bourbon Eiroa The First 20 years & Mount Gay XO

Eiroa The First 20 years & Mount Gay XO

av Niklas Jörgensen

Eiroa The First 20 years & Mount Gay XO: Christian Eiroas första 20 år i cigarrbranschen ska firas och det sker med en nylanserad kort corona som sitter som en smäck. Till det njuts en rom vars uppgift tycks bestå i att fullända cigarrer – Mount Gay XO. Låt cigarrsommaren börja.

Eiroa The First 20 years & Mount Gay XO

Eiroa The First 20 years & Mount Gay XO

Det diskuteras huruvida Mount Gay Distillery är världens äldsta romdestilleri och flera indikationer pekar i den riktningen. Ursprungligen döpt till Mount Gilboa Plantation men destilleriet såg en namnändring 1801 efter Sir John Gay Alleyne som var talesman för plantageägarna och en betydelsefull person i kampen mot slaveriet.

Mount Gay XO är en rom som träffar mina smaklökar mitt i prick. Jag erkänner villigt min svaghet för sötma i rom och tycker den inte bara lyfter drycken generellt, rondören adderar även till finessen och nyansrikedomen. XO:n går således hem direkt då den är gjord i den brittiska romskolan där just sötma är en viktig faktor. Nu pratar vi inga betydande mängder så att det ska uppfattas som avskräckande, blott en uppmjukning av spriten. Mount Gay XO är en blend mellan olika rom där den yngsta beståndsdelen är åtta år och den äldsta femton. Den framställs i klassiska potstillpannor genom dubbeldestillation och lagras i fat som tidigare huserat bourbon och cognac.

XO:n är smooth, flirtig, kryddig och nyanserad med ännu fin fruktighet. Jag gillar det vaniljiga inslaget som lierar sig snyggt med Eiroan. Det faktum att varken cigarr eller rom hör till kategorin utåtagerande utan smälter in stilfullt i sin omgivning är min favoritkombo när cigarr och dryck matchas. Det är då det bjuds på mest subtila intryck, du finner något nytt vid varje rök, varje slurk, och det blir till en andaktsfull stämning för min del, inte minst då det är årets första cigarr som avnjuts utomhus, i shorts och överblickandes det nyanlagda potatislandet. Kanske känslan av att jag förtjänar denna cigarr och rom extra mycket efter ett par tons släpande spelar in och att drycken även lättar på värken i ryggen ska nog inte underskattas. Men, det är en lysande kombination och jag är tok såld på Eiroa rent generellt och inte minst så är Mount Gay, inte bara XO:n, lysande rom till just cigarr.

Bakom cigarren till glaset Mount Gay XO finner vi Christian Eiroa och etiketten högtidliggör dennes 20 första år i branschen. Den korta coronan är en sprillans nylandad cigarr hos Brobergs och vi har att göra med tobak från Honduras och från Corojo-plantan. Just Corojo var en kärlek som Christians far Julio Eiroa skred till verket med. Det tog honom några år att få grepp om plantan i Honduras men man kan förstå Julios envishet då plantan – eller fröna – följde med familjen när de lämnade Cuba i samband med revolutionen. Corojo har ett närmast mytomspunnet renommé bland cigarrvänner men då den hör till de mest svårodlade där angreppen från mögel inte minst är omfattande så har plantan successivt skiftats ut mot nya hybrider, inte minst på Cuba. Att den dessutom är liten och blir inte större än 170 centimeter har också spelat in. det innebär att mängden wrappers till cigarren från en planta inte blir mer än 20–30 procent.

Christian Eiroa tog Corojon till nästa nivå och vägrade byta till de mer högavkastande hybriderna. Varför denna envishet kan man såklart fråga sig men det handlade inte om något romantiserat förflutet från familjens cubanska ursprung utan för Christian handlar det om smak, Corojon har en helt annan styrka och sötma i sig vilket märks omedelbart i cigarren. Christian Eiroa använde sig av Corojon i sin Camacho-cigarr, ett brand som såg sådan succé och ständig växt att det till sist var icke greppbart för honom och det faktum att han aldrig var hemma ledde till eförsäljning av märket till Oettinger Davidoff 2008. Han stannade kvar i företaget några år innan han gick vidare och startade upp sitt eget på nya premisser och det är nu en av dessa cigarrer jag har i handen.

Storleken är optimal. Den må se ut att försvinna på några minuter men faktum är att jag blir sittandes med den i närmare halvtimmen. Fint packade blad, brinner jämt och långsamt samt bjuder på en relativt homogen upplevelse från start till avslut är faktorer jag gillar. Att den uppvisar delikat kryddighet, hintar av kaffe och vanilj samt ett stråk av jordighet sitter som en smäck till rommen och så är jag ju en sucker för cigarrer som även har rökdoften med sig.

Njut ett par i sommar, lite XO till det och glöm inte musiken. Mitt tips blir till att låta Talking Heads Take The Highway gå i bakgrunden. Liveskivan ligger nu ute på diverse musikstreamingtjänster och innehåller klassiskt livematerial från 1978, med låtar från det självbetitlade debutalbumet året innan med paradnumret Psycho Killer i spetsen.

Cigarr
Eiroa 20 Years Colorado Short Corona, Honduras
110 kr, Läs mer och köp HÄR
I samma serie finns även Eiroa 20 Years Colorado Corona Prensado, Honduras
208 kr

Rom
Mount Gay Rum Extra Old, Barbados
Nr. 86649, 700 ml, 43%, 769 kr

RELATERAD LÄSNING