Hem Vinvärlden Koll på din bartender – Jimmie Hulth

Koll på din bartender – Jimmie Hulth

av Livets Goda

På utbildningens tredje år var det dags för praktik, och Jimmie sökte till Nordic Light Hotel i Stockholm, där han frågade om plats i baren. Så blev det, och under den 13 veckor långa praktiken hade Jimmies intresse för drycker, och så särskilt vin och cocktails. Dessutom hade han börjat inse att livet som bartender till stor del var en livsstil. Efter gymnasiet fick Jimmie jobb i baren på Nordic Light Hotel och kände efter en tid att yrket var helt rätt för honom, men att han behövde mer och djupare kunskap för att kunna utvecklas på det sätt han nu förstod att han skulle kunna göra. Han sökte därför 2010 in till bartenderutbildningen i Nyköping och läste till internationell bartender under ett års tid. På Story Hotel intill Stureplan i Stockholm gjorde Jimmy sin praktik under utbildningen, och där stannade han sedan kvar som bartender under två års tid. Enligt Jimmie var det på Story Hotel han formades till den bartender han är idag. Det var här plattformen till hans egen filosofi lades. Det var här han började tävla och det gick så bra att han vann den svenska finalen i Bacardi Legacy och fick representera Sverige i världsfinalen på Puerto Rico, där han lyckades placera sig som åtta av 28 tävlande nationer. Tillsammans med en kollega var han också med att öppna baren Häktet på Södermalm i Stockholm, en av de barer som rankas till de bättre i Stockholm. Nu senast har Jimmie fått jobb som bartender på The French, före detta Pontus by the Sea. Det går ju massor av trenden inom cocktailvärlden, vad är det som är inne just nu? Visst finns det trender, men jag nog personligen att det ska vara roligt att dricka cocktails, att det ska vara en helhetsupplevelse, där det inte bara handlar om drinken i sig, utan också om att arbeta med trevliga presentationer och namn, med roliga och passande namn, och om att göra mer omkring själva serveringen. Men om du själv fick sätta en trend, eller åtminstone lyfta fram någon cocktail eller typ av cocktails, vad skulle det bli? Det är svårt att svara på, men en sak är att man inte ska vara rädd för att använda även stora och välkända varumärken, även om de kanske kan uppfattas som vanliga och lite publika. Ett exempel på det är Baileys, som kanske är lite vanligt, men väldigt gott. Det är inte märket i sig som behöver vara coolt, det viktiga med en cocktail är att den är god. Här i Sverige är vi bra på att göra goda och innovativa cocktails, men vi skulle kunna bli bättre och mer innovativa på serveringen, miljön, på helheten. Det skulle jag vilja se som trend. Om vi bara tänker på den rena spriten, är det någon speciell sprittyp du är särskilt förtjust i att dricka som den är? Just nu tycker jag nog att mezcal är den allra roligaste och mest intressanta spriten. Trots att det är en väldigt liten sprittyp, finns det en stor mångfald i stilar, typer av agave, från milda till rökiga sorter, det är ju ett hantverk med liten produktion från små agavebönder. En annan sprit som jag gillar mycket är armagnac, den är tyvärr lite bortglömd och även här finns det massor av sorter att upptäcka. Och finns det någon sprittyp som är särskilt rolig att jobba med i cocktails? Oj, det är ju mycket som är kul att jobba med. Det jag jobbar mest med, och nog tycker mest om att jobba med är rom och tequila. De fungerar båda två som ryggrad i baren och kan väldigt lätt blandas med de allra flesta andra spritslag och ingredienser. Bland rom är jag särskilt förtjust i Diplomatico, Mount Gay och Angostura, och bland tequilas håller jag Arette, och då tänker jag främst på Arette Suave Blanco, och den mer exklusiva 7 Leguas som de bästa. Samtidigt kan det vara kul att arbeta med i cocktailsammanhang mer ovanliga typer av sprit, som exempelvis akvavit. Och nu jobbar du på Mr French. Vad är det för ställe och vem kommer dit? Det är en ny restaurang och bar som ligger där Pontus by the Sea låg tidigare. Man skulle kunna kalla det en restaurang med hög volym, högt tempo, med amerikansk generositet och fransk finess. Bra mat, helt klart, en hel del grillat, och ett riktigt skönt sommarställe just nu. Hit kommer en skön blandning människor, men jag skulle kunna tro att tyngdpunkten ligger på en publik kring 25-30 år eller så. Har ni några specialiteter när det gäller cocktails och öl? Vår ambition är att göra roliga och goda drinkar, både allt från klassiska till moderna. En sak vi gärna gör är att ta klassiker och sätta vår egen, moderna twist på dem. Men fokus ligger alltid i smaken. När det gäller öl har vi mest vanliga publika öl, men också en del lite kraftigare som Local 1 från Brooklyn Brewery. Hur tycker du att Stockholm och Sverige står sig i en internationell konkurrens när det gäller barer? Vi står oss bra i Sverige, framför allt i Stockholm men också i Göteborg och Malmö. Jag skulle nog vilja säga att vi kan räknas oss till de bästa i världen. Vad tror du det beror på? Jag det handlar om att svenskar reser mycket och både upptäcker och tar till sig vad man gör i exempelvis USA och England, men att vi inte bara inspireras utan och utvecklar och förädlar det vi ser. Vi lägger nog till en egen idé, en egen tanke till det. En annan sak är att svenska bartenders generellt sett är duktiga på öl och vin också, och att vi har en hög arbetsmoral och god servicenivå. Om du ska åka till en annan stad och köra barhäng, vart vill du resa då? Då blir det nog London, det är det mest klassiska och dessutom finns det en enorm bredd och även en hel del riktigt bra hotellbarer, vilket jag tycker att vi saknar här i Sverige. Andra städer som är bra är Berlin, som har en hel del sköna barer, och Köpenhamn, som har en superhärlig och ganska avslappnad barkultur. Köper folk innovativa, nyskapade cocktails, eller är det klassiker som gäller? Visst finns det gäster som bara beställer klassiska cocktails, men jag har märkt att allt fler gäster känner ett stort förtroende till sina bartenders och utmanar dem genom att ge dem fria händer att göra en cocktail på en speciell sprittyp, typ ’jag gillar cognac, kan du göra något gott med det’, eller med en viss smakinriktning. Idag finns det helt klart en nyfikenhet att prova nya cocktails. Hur går det till när du hittar på nya cocktails? Först och främst måste man ju veta var olika spritsorter och ingredienser smakar, därför måste man prova mycket. Från det förstår man ungefär vad som kan fungera tillsammans och vad som troligen inte gör det. Det handlar till stor del om att hitta en bra balans mellan sötma, syra och bitterhet, men dessa smaker kan ju komma från väldigt många olika ingredienser. Dessutom behöver man faktiskt inte börja från noll och uppfinna hjulet igen, man kan utgå från redan befintliga cocktails och utveckla dem, eller sätta en personlig twist på dem. Har du några bra tips till den som vill göra cocktails hemma? Gör det enkelt, köp hem ett par goda standardmärken av exempelvis rom och tequila, använd mycket färskpressas juice av citron och lime, jobba med socker för balans, och smaksätt med färska eller frysta bär. Fryst in i is i en glasslåda och skär större bitar av isen. Vad man också kan göra, är att blanda ett bål, det är enkelt och passar alla. Slutligen, vilken är din absoluta favoritcocktail? Caipirinha, enkelt och gott med bara tre ingredienser. Jag brukar köra på Velha Barreira, en cachaça som är ganska stökig men ger ett bra resultat. Och så gillar jag piña colada.

RELATERAD LÄSNING