2008 Viognier Restaurangsortiment / 90 LGP Det här druvrena vinet, som kommer från Ashleys Vineyard i Oak Knoll en liten bit från vineriet, är helt och hållet jäst i franska ekfat och i dessa uppfostrat i sju månader. Trots det är eken väl integrerad, vilket delvis förklaras av vinets yppigt fruktiga kropp. Det är tveklöst en skolboksmässig viognier i sin rika, gult stenfruktiga och lätt violpastillkryddiga och något rosenaromatiska stil, men här finns ändå en slags återhållen elegans. Så brukar det vara – det här är i regel ett av de finare vinerna av Viognier i den norra delen av Kalifornien. Smaken drar åt det fylliga och generöst fruktiga hållet till, men det är på inget sätt ett kraftfullt och koncentrerat vin. Syran är god utan att vara frisk, vilket behövs för att balansera frukten, och ger lite extra spänst i den långa eftersmaken, som bjuder på en försiktig och druvtypiskt sötma. Den övergripande balansen är utmärkt – om man sedan tycker om vinet eller inte brukar handla om vilket förhållande man har till Viognier. Viognier brukar kunna ge svårplacerade viner, men det här passar utmärkt till smakrikare maträtter bräckta och grillade skaldjur och feta fiskar, allra helst om rätterna också har en viss sötnyans från såser, grönsaker eller andra tillbehör. Rökt fisk passar oftast också, liksom många både smakrika och lite kryddheta rätter inspirerade av de sydostasiatiska köken. Dricks 2011-2013. 2007 Shiraz Nr 471327 / 560 kr / LGP Att druvan här kallas Shiraz, vilket är mycket ovanligt i Kalifornien, beror inte på att man söker en slags australisk stil på vinet (vilket annars ofta är fallet), utan att firmans grundare Khaledi Darioush är född i staden Shiraz i Iran. Stilen har inget med Australien att göra, utan är typiskt kaliforniskt rik med fin mörk bärfrukt som i detta unga stadium, och i särskilt i den här årgången, drar åt det sötaktiga hållet till. Beroende på den lilla fruktsötman, lät jag vinet stå i glaset i en halvtimma – ett bra sätt för att notera hur vinet utvecklar sig och hur man som konsument ska hantera sitt vin. Det visade sig vara ett klokt drag. Nog för att frukten var fortsatt intensiv, men det hade tack vare den extra luftningen börjat smyga upp lite mer intressanta kryddiga och även något mer eleganta drag. Smaken är som väntat drygt medelfyllig, rent och generöst mörkfruktig, men också hållen av en tydlig men mogen tanninstruktur och en liten fatkryddighet som just nu ger vinet en lite avhuggen – men god – eftersmak. Här ryms björnbär, vinbär och viol, och det hela är läckert. Dekantera vinet en halvtimma innan servering, och njut av det till smakrika långkok, grytor och vilt- eller nötkött, gärna med ett krämigt eller fett tillbehör som polerar vinets unga struktur en aning. Dricks 2011-2022. 2007 Cabernet Sauvignon Nr 471302 / 640 kr / 93-95 LGP Efter att ha provat i stort sett alla årgångar gjorda av cabernetvinet från Darioush, vågar jag påstå att detta är det kanske finaste som har gjorts. I den här cuvéen finns det, förutom Cabernet Sauvignon, sju procent Merlot, fem procent Cabernet Franc samt tre procent Malbec. Druvorna kommer enbart från firmans egna vingårdar, både kring vineriet i Oak Knoll och högt uppe i de magra vulkaniska jordarna i Mount Veeder. I nollsjuan upplevs fraktionen från Mount Veeder vara lite större än vanligt – vinet är nämligen mer typiskt bergsstrukturerat än i andra årgångar. Frukten är dock tät, årgångstypiskt rik och nästan sötaktig, men i smaken stadigt hållen av en massiv struktur av tanniner (som är mogna, men myckna) och mineral, som är så betydande att den ger vinet en sluten och avhuggen eftersmak. Då vinet provades, lät jag det stå i karaff i ett par timmar, och noterade att det hela tiden utvecklades och blommade upp, för att till sist, nästan tre timmar senare, vara förbluffande läckert och aningen mer mjukpolerat, dessutom med en fint komplex ton av ceder och grafit. Det kan låta som ett alldeles för stort projekt att behöva dekantera ett ungt vin så länge som två till tre timmar, men vinsten är så stor att det är värt det. Dessutom är det här vinet, liksom alla stora cabernet- och bordeauxviner, gjorda för ett långt liv. Belöningen är ett mycket seriöst och komplext vin, och en stor vinupplevelse. Dricks 2013-2027.
1,2K
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
Farliga viner på den kinesiska marknaden
Nästa artikel