Klassisk Bordeaux i ny årgång – 2012 Château Belgrave

Vin Dourthe, idag en del av Thiénot-gruppen, är en anrik firma som varit med sedan mitten av 1800-talet och som idag har växt till en ytterst seriös Bordeaux-aktör. Flera egendomar ingår i portföljen och det främsta är utan tvivel slottet som erhöll femte cru-status vid 18855-års klassificering av Bordeaux - Château Belgrave. Nu finns årgång 2012 av Château Belgrave på Systembolaget

Château Belgrave 2012 - nu på Systembolaget

Belgrave har genomgått stora förändringar under Dourthe. Framförallt har man lagt ner mycket arbete med att omstrukturera vingårdarna som numer har en betydligt högre densitet av rankor, 10,000 per hektar. Detta för att öka konkurrensen och i slutänden få in än bättre druvor. Slottet återfinns i Saint-Laurent-Médoc, bredvid tredje-crun Château Lagrange som ligger i grannkommunen Saint-Julien. Precis som flera av slotten i Saint-Julien så har Belgrave successivt ökat sin andel cabernet sauvignon de senaste åren, främst på bekostnad av merlot som dock spelar en viktig roll i slutblenden.

2012 Château Belgrave, Haut-Médoc, Bordeaux
2012:an är en strålande introduktion för de som tar sin första titt på världens största kvalitetsregion. Här finns en rondör i vinets frukt och det är oerhört tillgängligt redan nu, trots en högre andel cabernet sauvignon. I doften så får de mörka körsbären sällskap av svarta vinbär, fatens kryddighet bjuder på vanilj, rostat kaffe och mörk choklad samtidigt som myntan, cigarrboxen och gräsigheten adderar till ursprungstypiciteten. I smaken så är svartvinbärsfrukten fint solmogen, tanninerna greppar gommen men är följsamma och här finns en bra täthet och längd. Faten adderar djup, syran ger ryggrad och ceder, mynta och violkaraktär fastställer härkomst. Till en grillad entrecote med ankfettsslungade, hemmagjorda pommes och en bearnaise så är det öppet mål med tolvan just nu men visst finns det också flera års positiv lagring att hämta i vinet. (90 LGP)

2012 Château Belgrave kostar 389 kronor (artikel 3925) och vinet återfinns i närmre 80 Systembolagsbutiker. Vissa av dessa kan ännu ha kvar få flaskor av 2011, en Belgrave som är stöpt i en klassisk Bordeaux-stil och som är spännande att prova bredvid 2012, för känslan av årgångars betydelse i regionen.

Vinet finns även som magnum i den stora årgången 2010 för 899 kr, samt i halvflaskeformat för 239 kr av samma årgång. Bägge i beställningssortimentet. Till övriga butiker, som inte har Belgrave på hyllan, så kan vinet naturligtvis beställas.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet