Vi drar till med en klyscha - här får vi mycket whisky för pengarna

Livets Goda 19 Feb, 2016
Whisky och Bourbon The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet. Fabrikens grundare, George Smith, var den förste som ansökte om tillstånd att lagligt destillera år 1824 då nya regler krävde licens för tillverkning och resten är som man brukar säga historia. I veckans WB-Tips har vi på nytt provat nyheten The Glenlivet Nàdurra Oloroso. Detta är den tredje utgåvan av Nàdurra på den svenska marknaden och all whisky har lagrats i First Fill Olorosofat. Nàdurra betyder ”naturlig” på skotsk gaeliska och tanken är att den ska producerar enligt metoderna som var rådande på 1800-talet, varpå whiskyn buteljerats vid fatstyrka utan kylfiltrering.
"
Anmäl dig helt gratis till Dryckestipset. Maila info@whiskyobourbon.se och rubricera WB-tipset.

Whisky & Bourbon om The Glenlivet Nàdurra Oloroso Vi gillar när en whisky som slås upp i glaset omedelbart kräver uppmärksamheten hos sin husbonde med distinkt förföriska ångor, som märks och vill ta plats. Som väcker en nyfikenhet och reaktion som ”vad hände här då”. Det här är en sådan whisky. Det första som slår an är att här har vi citrusfrukt som fått en skön centrifugering i de rostade sherryfaten. Det är en pondusfylld ton som fortsätter sin doftresa med att addera torkade körsbär, lönnsirap, honung och farinsocker. Placerat i gom släpper denna whisky inte taget om nämnda doftaspekter, och den går på knock med en rejält fyllig och smakrik explosivitet. Det fina i denna whiskysång är att fylligheten mycket elegant stramas åt och sluts ihop, ungefär som den där sista finishen på en slipsknut, sista rycket för att få till elegansen och sätta allt på sin plats. Avslutet är långt som sig bör och torrt med bibehållen frukt hela vägen ut i kaklet. En modest skvätt vatten gör att den redan kvalificerade karaktären blommar ut ett snäpp till, det explosiva rundas av och vi finner en balanserad sherryfats-sötma med ett elegant, silkigt bett med mineraliska klanger, omgärdat av de initiala tonerna av citrus, torkad frukt, lönnsirap, honung och aprikos. Det är inte ofta vi använder oss av denna klyscha, men nu gör vi det: här får man väldigt mycket whisky för pengarna. Nöjda så! 93 poäng / Whisky & Bourbon The Glenlivet Nàdurra Oloroso Nr 85625, 60,7% 499 kr Speyside, Skottland
Poänggaranti: Det här är ett tips från Whisky&Bourbon i samarbete med Pernod Ricard Sweden. WB-Tipset har blindprovats, godkänts och skrivits av Whisky & Bourbon och har belönats med minst 85 LGP eller motsvarande internationell standard. Det ger dig som köpare en exklusiv smakgaranti. Vi tipsar bara om drycker vi själva tycker om.
"

Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor vann Nordiska Mästerskapen i matlagning

Mat och Restaurang I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning…
3 Jun, 2019

Symington Family Estates tillkännager 2017 som årgång för Vintage Port

Vin Skörden 2017 var rekordtidig med endast en tredjedel av volymen…
3 Jun, 2019

Högsta kvalitet från Europa: Label Rouge är den mest välkontrollerade kvalitetsmärkningen för kött

Mat och Restaurang Varifrån kommer köttet och hur är uppfödningsförhållandena för fåglarna –…
3 Jun, 2019
Artikelarkivet