Vi drar till med en klyscha - här får vi mycket whisky för pengarna

Livets Goda 19 Feb, 2016
Whisky och Bourbon The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet. Fabrikens grundare, George Smith, var den förste som ansökte om tillstånd att lagligt destillera år 1824 då nya regler krävde licens för tillverkning och resten är som man brukar säga historia. I veckans WB-Tips har vi på nytt provat nyheten The Glenlivet Nàdurra Oloroso. Detta är den tredje utgåvan av Nàdurra på den svenska marknaden och all whisky har lagrats i First Fill Olorosofat. Nàdurra betyder ”naturlig” på skotsk gaeliska och tanken är att den ska producerar enligt metoderna som var rådande på 1800-talet, varpå whiskyn buteljerats vid fatstyrka utan kylfiltrering.
"
Anmäl dig helt gratis till Dryckestipset. Maila info@whiskyobourbon.se och rubricera WB-tipset.

Whisky & Bourbon om The Glenlivet Nàdurra Oloroso Vi gillar när en whisky som slås upp i glaset omedelbart kräver uppmärksamheten hos sin husbonde med distinkt förföriska ångor, som märks och vill ta plats. Som väcker en nyfikenhet och reaktion som ”vad hände här då”. Det här är en sådan whisky. Det första som slår an är att här har vi citrusfrukt som fått en skön centrifugering i de rostade sherryfaten. Det är en pondusfylld ton som fortsätter sin doftresa med att addera torkade körsbär, lönnsirap, honung och farinsocker. Placerat i gom släpper denna whisky inte taget om nämnda doftaspekter, och den går på knock med en rejält fyllig och smakrik explosivitet. Det fina i denna whiskysång är att fylligheten mycket elegant stramas åt och sluts ihop, ungefär som den där sista finishen på en slipsknut, sista rycket för att få till elegansen och sätta allt på sin plats. Avslutet är långt som sig bör och torrt med bibehållen frukt hela vägen ut i kaklet. En modest skvätt vatten gör att den redan kvalificerade karaktären blommar ut ett snäpp till, det explosiva rundas av och vi finner en balanserad sherryfats-sötma med ett elegant, silkigt bett med mineraliska klanger, omgärdat av de initiala tonerna av citrus, torkad frukt, lönnsirap, honung och aprikos. Det är inte ofta vi använder oss av denna klyscha, men nu gör vi det: här får man väldigt mycket whisky för pengarna. Nöjda så! 93 poäng / Whisky & Bourbon The Glenlivet Nàdurra Oloroso Nr 85625, 60,7% 499 kr Speyside, Skottland
Poänggaranti: Det här är ett tips från Whisky&Bourbon i samarbete med Pernod Ricard Sweden. WB-Tipset har blindprovats, godkänts och skrivits av Whisky & Bourbon och har belönats med minst 85 LGP eller motsvarande internationell standard. Det ger dig som köpare en exklusiv smakgaranti. Vi tipsar bara om drycker vi själva tycker om.
"

Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet