Hem Vinvärlden 2014 Prunotto Barbaresco

2014 Prunotto Barbaresco

av Livets Goda

2014 Prunotto Barbaresco
Ett vin vi tidigare lovordat i själva magazinet Livets Goda och fortsätter att så göra. Den av många vinskribenter felaktigt totaldissade årgången 2014 i (hela…!) Italien följer upp den hypade 2013 och det borde ju då teoretiskt bara sluta på ett sätt – storförlust för 2014. Men Prunottos Barbaresco-vin är ett av många viner som inte bara skiner i 2014, den statuerar återigen exemplet om att en bra producent gör bra viner i alla årgångar, oavsett ”väder”.    

Kroppen här är transparent med ren frukt med körsbär, vinbär, och viol i framsätet. Lakritshintad tobak med lätt fuktighet färgar det örtigt vegetala och det minerala ger inte bara en behövlig stringens utan även fräschör. Det blir sådär småsilkigt snällt stramt i tanninerna. Prunotto 2014 uppträder snyggt, balanserat och stiligt och manar tacksamt till okynnesdrickande till såväl mat som i sin ensamhet. Det är enkelt uttryckt ett väldigt bra och gott vin! 

92 poäng / Livets Goda 

Prunotto Barbaresco 2014
Art.nr 22013, 239 kr, 13,5%
Piemonte, Italien

Vinet finner ni här >>

Servering & Lagring:
Dekantera och servera svalt. Lagringspotentialen kommer måhända inte vara lika stor som den i sammansättningen tätare 2013, men 2014 klarar utan problem att bevaras i källaren i minst 10 år till. Så, drick nu och 10 år framåt…

Inspiration – Spaghetti i reducerad tomatsås med chorizo


INGREDIENSER (4 PERSONER)
Spaghetti för 4 personer
8 färska chorizokorvar
2-3 pressade vitlöksklyftor
15-20 g fryst persilja
Ca 10 g fryst koriander
1 kruka färsk basilika
2-3 dl rött vin
Ca 1 msk balsamvinäger
1 burkar krossade tomater
1 burk skalade tomater
8-10 delade körsbärstomater
Salt
Svartpeppar

Tomatsås
Sätt en stor kastrull på en het platta och häll i tomaterna, vinet och balsamvinägern, tillsammans med persiljan, koriandern, hälften av basilikakrukan och de krossade vitlökarna. Salta och peppra rikligt. Reducera ner tills 1/3-del av tomatsåsen återståroch konsistensen börjar bli fastare (ca 1 timme). Smaka av regelbundet för att känna 
om du behöver salta eller peppra mer för att uppnå önskad smak. Rör ner resten av basilikan det sista du gör innan du tar bort kastrullen från spisen.

Pasta
Koka spaghettin al dente enligt anvisningen på paketet.

Korv
Stek korvarna på medelhög värme till dess att de är klara. Ta bort de från stekpannan och skär upp i mindre bitar.

Servering
När pastan är klar vänder du ner den i tomatsåsen tillsammans med korvarna och
servera.

RELATERAD LÄSNING