Hem Vinvärlden Herdade do Mouchão – bland korkekskogar och eukalyptusträd

Herdade do Mouchão – bland korkekskogar och eukalyptusträd

av Livets Goda

Mouchão etablerades i slutet av 1800-talet när John Reynolds köpte 900 hektar med avsikten att producera kork till vinindustrin. Den engelska familjen hade precis som många andra sin verksamhet i Douro men såg förtjänstmöjligheten i Alentejos korkekar. Men det är vinet som gjort Mouchão känt, trots att denna del endast står för 40 hektar av odlingarna. Och givetvis deras förkärlek till teinturierdruvan alicante bouschet.

Det är lätt att falla för Mouchão rent visuellt, men även dess historia griper en liksom de ödmjuka människorna som driver egendomen. I samband med Nejlikerevolutionen i Portugal 1974, när landet socialiserades, så beslagtogs nämligen familjefirman av arbetarna och ett kooperativ bildades. Men vingårdarna missköttes och inventarierna dracks upp. När Reynolds-Richardson familjen återfick Mouchão av staten så var allt i ett bedrövligt skick och vingårdarna fick planteras om, tyvärr aldrig till samma areal innan exproprieringen.

En annan skulle nog ha varit smått långsint i ett sådant läge men när Livets Goda träffar Iain Reynolds Richardson så är det inga hard feelings utan man ser på det som en viktig del av sin historia och identitet. Det var trots allt landets stapplande försök att ta sig ur den diktatur som såväl Salazar och Caetano styrt landet med under flera decennier. Men visst var det med pinsamhet och kompensation som familjen fick tillbaka Mouchão av staten, när socialiseringen inte gått som man hoppats.

Herdade do Mouchão producerade sitt första vin 1954. Väldigt lite har ändrats i vinmakningen sedan dess och än idag fottrampar man och pressar skalen försiktigt med den press som installerades 1901, när huvudbyggnaden restes. Temperaturkontroll är också det precis som förr, när musten ligger i de stora öppna stenkaren, så kallade lagares – man öppnar helt enkelt upp fönstren på natten.

Huvuddruvan är alicante bouschet, en sort som man närmast blivit världsledande på. Den franska korsningen mellan grenache och petit bouschet blev aldrig en hit i hemlandet men i Alentejo har den hittat sitt uttryck. Druvan är en så kallad teinturier, det vill säga, den har såväl färgat skal som fruktkött. Hos Mouchão blandas den med trincadeira och aragonez (tempranillo) men även med touriga nacional, touriga franca och syrah.

Herdade do Mouchão producerar framförallt rött vin även om det också buteljeras ett vitt och förstärkt rött. Toppvinet är Mouchão och i speciella år gör man även en Mouchão Tonel 3-4 från endast två större fat. Anledningen till specialaren var att vinet som lagrats i faten 3 och 4 alltid var bättre än de andra, utan att för den delen vara bättre druvmaterial. Man gick till botten med detta och upptäckte att när dessa två fat reparerats så hade man använt ett kompakt brasilianskt ekslag pus ytterligre en eksort. Tre olika trä gav helt enkelt ett vin som utmärkte sig utöver det vanliga.

Medan man väntar på sin Mouchão, de behöver ofta några år, så dricker man husets Dom Rafael som nu nått till Sverige. En blend av alicante bouschet, trincadeira och aragonez som vilat ett år på främst stora fat men även en mindre del har tid på barrique. Efter fatlagringen spenderar vinet ett halvår i flaska innan försäljning.

2015 Dom Rafael (BS, 124 kr, 89 LGP) bjuder på en snyggt solmogen men ändå relativt stram bouquet med mörka bär, stenkross, kryddor, blomstjälkiga nyanser, pinje och eukalyptus. I gommen ett vin som bjuder på sig självt utan att det blir för mycket. Mörka plommon, hallon och björnbär samsas i kompotten som dock aldrig blir syltig. Här finns även toner av tobak, humus, eukalyptus och örtighet. Allt i relativt muskulös kostym med bra tanninstruktur, täthet och längd. En mycket fin introduktion till potentialen i Alentejo och ett utmärkt exempel på hur man hanterar solen på bästa tänkbara vis. Håller dessutom och utvecklas under några års tid.

Om egendomen Mouchão utstrålar något tidlöst och känns som en resa bakåt i tiden så är det inte deras intention att uppfattas som stofiler. Ponte das Canas är beviset på detta och ett vin som representerar en mer modern Alentejo. Visserligen är det återigen fottrampade druvor i lagares men här kompletteras alicante bouschet med touriga nacional, touriga franca och syrah, en druva som stortrivs i många underregioner av Alentejo. Två år på barrique får vinet och ett i flaska innan det släpps. Just tålamod är något av ett honnörsord hos Mouchão och man skyndar aldrig ett vin ut på marknaden. Istället får de lagras i lugn och ro tills man anser vinerna är redo.

2014 Ponte das Canas (BS, 187 kr, 91 LGP) har anlänt till Systembolaget och det här är ett elegant bygge. Även om det spenderat två år i fat så är det integrerad ek med nyanser av tobak, kryddighet och ett stänk vanilj. Läcker violblommighet, solmogna björnbär, plommon och piptobak. Smakmässigt så fortsätter vinet i den finessrika stilen med strama mörka bärtoner, precis syra, tät tanninstruktur och mineraldrivet anslag. Långt, snyggt och personligt. Har många år i sig.

Montados, än idag huvudnäringen hos Mouchão

Bägge viner finns i beställningssortimentet och Herdade do Mouchão representeras i Sverige av Handpicked Wines AB. Producenten kommer även till Sverige under ViniPortugal-dagen den 23:e april i Stockholm.

RELATERAD LÄSNING