Hem Vinvärlden Ny marknad för lågalkoholviner

Ny marknad för lågalkoholviner

av Livets Goda

– Det finns en stor grupp av konsumenter som inte vill ha viner med mycket alkohol, säger vinkonsulten Jane Robichaud. Hon tillägger dock att den mediokra kvaliteten som hittills rått för lågalkoholviner har avskräckt konsumenterna från dessa. Enligt en brittisk undersökning från i somras, säger 39 procent av vinkonsumenterna att de avstår från lågalkoholviner på grund av smaken. 28 procent avstår på grund av låg kvalitet. Robichaud framhöll också att 16 procent av deltagarna i undersökningen hävdar att de gärna köper viner med låg alkoholhalt. Det finns olika metoder för att framställa lågalkoholviner. En är att skörda tidigt, då har juicen en lägre sockerhalt och jäser naturligt inte särskilt högt. Nackdelen är att dessa viner lätt blir ganska tunna och väldigt syrliga. En annan metod är att avbryta jäsningen innan allt socker i musten förbrukats. Då blir dock vinerna ofta alltför söta. Robichaud varnar för att justera smaken med artificiella metoder, då smaken lätt blir obalanserad. Hon nämner också hi-tec – lösningar som omvänd osmos eller membranfiltrering. Dock är dessa oftast alltför dyra för att tillämpa kommersiellt. I stället förespråkar Robichaud ”Spinning Cone Column” som fungerar som en mild destillation. Denna tillverkningsmetod bevarar doft och smak i vinerna. – För att lyckas bra med det här krävs riktigt bra och mogna druvor, säger hon. Nackdelen är att maskinen är svår att transportera och kräver stor skicklighet för att manövrera. Trots det anser hon att det är den allra bästa metoden för att lyckas med framförallt mousserande viner med låg alkoholhalt och göra dessa viner mer tillgängliga för konsumenterna.

RELATERAD LÄSNING